V Brně se objeví metoda DMI, která pomáhá dětem s mozkovou obrnou

Brno, 16. října 2023 - Dětem s vrozeným neurologickým onemocněním, genetickými vadami či se získanými poruchami po vážných úrazech pomáhají česká neurorehabilitační centra. Zkušenosti multidisciplinárních týmů složených z fyzioterapeutů, ergoterapeutů a dalších odborníků na dětskou rehabilitaci obohacují mezinárodně uznávané metody, k jejichž výkonu je potřeba získat kvalifikaci absolvováním kurzů u nás či v zahraničí. A právě v Brně se rozšíří neurorehilitační centrum Sarema o novou metodu DMI (Dynamic Movement intervention) pocházející z USA.

mozek neuron

„V brněnském centru pomáháme dětem s různými typy kombinovaných postižení a jsem velmi pyšná, že se snažíme našim klientům nabízet stále nové služby, které posouvají náš fyzioterapeutický směr zase o krok dál. Klient tak u nás dostane vždy něco nového, protože rozmanitost v oboru je více než žádaná. A já jsem moc ráda, že Sarema na této důležitosti staví. Metodu DMI nyní začínáme začleňovat do intenzivních terapií u prvních klientů a už sklízí své úspěchy,“ uvedla Radana Tichá, vedoucí pobočky Sarema Brno.

DMI je mezinárodně uznávaná terapeutická technika, která pomáhá dětem ve 33 státech USA a 35 zemích světa. „Vzdělávání je pro nás fyzioterapeuty nesmírně důležité a jsme rádi, že metodu DMI můžeme našim pacientům v Brně nabídnout, integrovat ji do současných terapií a sledovat její pozitivní vliv na kvalitu života dětských pacientů,“ neskrývá nadšení první a prozatím jediná certifikovaná Češka, fyzioterapeutka Karolína Hrochová z Centra Sarema.

Pokroky díky gravitaci
DMI umožňuje dětem dosáhnout jejich vývojových pohybových milníků díky stimulaci neuroplasticity, která vede k vytváření nových neuronálních spojení a dlouhodobých změn ve vyvíjejícím se mozku. Díky tomu z ní může těžit každé dítě bez ohledu na úroveň kognice a rozsah neurologického poškození. Jejím cílem je vyvolat u dítěte specifickou aktivní motorickou odezvu na dynamické cvičení a zlepšit automatické posturální reakce, které vedou k dosažení vývojových milníků. Základem je poskytnout dítěti nové smyslové a motorické výzvy k dosažení nejvyšší úrovně jeho dovedností, které zahrnují pohyb proti gravitaci, postupné snižování fyzické opory terapeuta, provokaci požadovaných pohybů a posturální výzvy.

„Schopnost udržet naše tělo vzpřímené proti silám gravitace vyžaduje vstup několika smyslových systémů, jako sílu a koordinaci. Metoda DMI se snaží tyto systémy co nejvíce oslovit a pomoci dětem získat kontrolu nad držením svého těla od hlavy až k patě stejně tak, jako k tomu dochází během fyziologického vývoje,“ přibližuje fyzioterapeutka Karolína Hrochová.

Foto: Ingimage


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Září 2020  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..