Brněnský dopravní podnik letos virtuáně otevře všech svých 16 areálů

Brno, 20. ledna 2021 – Dopravní podnik města Brna veřejnosti zprostředkuje prohlídky svých areálů. V průběhu roku na novém webu prohlidky.dpmb.cz postupně zveřejní na 50 videí z různých pracovišť od vozoven přes dispečinky až po měnírny elektrického napětí. Zájemci tak mohou v prostorách DPMB strávit zcela bezpečně celé hodiny.

brno tramvaj

„Areály Dopravního podniku města Brna jsou atraktivní a návštěvnicky oblíbená místa. V dnešní složité době do nich mohou alespoň prostřednictvím těchto video prohlídek nahlédnout, poznat zákulisí provozu městské hromadné dopravy a místa, o kterých možná ani netušili, že existují,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

„Současná situace je zároveň možností hledat nové cesty, alternativy k těm, na které jsme zvyklí. Proto zájemcům o dopravu přineseme více než 50 videí, která nechají nahlédnout do 16 různých areálů a pracovišť. Lidé budou moci tímto způsobem navštívit vozovny, ale například i měnírny elektrické energie, energetický dispečink a podobně,“ vysvětlil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Na nových webových stránkách prohlidky.dpmb.cz v průběhu roku dopravní podnik zveřejní nejen videa, ale i zajímavosti ze zdejší činnosti nebo historie. „Vozovna v Pisárkách například dříve sloužila jako stáj, poté depo pro lokomotivy a dnes zde nocují tramvaje. Měnírna v Králově poli zase dříve bývala malou vozovnou,“ sdělil Havránek.

Ke každému místu na webu zájemci nejdou jedno sestříhané hlavní video z interiérů i exteriérů a pak tři další pro fajnšmekry, která se areálu věnují podrobněji (proto 16 pracovišť a cca 50 videí). Rok otevřených dveří tak nahradí prozatím pozastavené pravidelné exkurze, které DPMB každý měsíc na různých pracovištích pro veřejnost organizuje. V průběhu celého roku zveřejní DPMB na webu každý měsíc jednu až dvě prohlídky, jako první se zde objevily hned na Nový rok záběry z nové haly denního ošetření a očisty v Pisárkách a z místní vozovny.

Během roku pak fandové dopravy tímto způsobem navštíví vozovny Medlánky, Husovice, Komín, ústřední dílny, sídlo DPMB na Novobranské, měnírnu v Králově poli, bývalý energetický dispečink na Radlasu a další. Videa začal DPMB pomocí dronu pořizovat v říjnu letošního roku a bude v tom pokračovat do poloviny roku 2021.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...