Vědci v Brně sledují plýtvání potravinami v domácnostech

Brno, 8. července 2020 - Společnost SAKO Brno ve spolupráci s brněnskou Mendelovou univerzitou a se společností Green Solution loni v červnu spustila výzkumný projekt sledující potravinový odpad v černých popelnicích. Jeho cílem je zjistit, jaký je ve vybraných lokalitách podíl vyhozených potravin ve směsném komunálním odpadu a jaký vliv má na tento podíl zapojení různých osvětových nástrojů.

vyhozene potraviny 2029

Nyní probíhá vyhodnocení analýz za první rok fungování projektu. Překvapujícím zjištěním bylo, že obsah popelnic někdy obsahoval téměř 20 % potravin, s připočtením potravinového odpadu a odpadu ze zahrad se obsah popelnic skládá dokonce až z 50 % bioodpadu. Podíl jednotlivých složek odpadu se mění dle ročního období, poslední analýzu ovlivnila i koronavirová krize, vedla ke snížení plýtvání potravinami. V popelnicích nedošlo k nárůstu podílů plastů, jak se předpokládalo vzhledem k používání jednorázových ochranných pomůcek a nádobí.

Analýza vzorků odpadu probíhá v rámci výzkumného projektu čtyřikrát ročně, projekt je naplánován na tři roky, vybrané lokality zahrnují typ sídlištní zástavby, vilové i venkovské. Každý typ zástavby je monitorován zvlášť, jelikož se vzhledem k odlišnému stylu života v jednotlivých lokalitách předpokládá i jiné složení produkovaného odpadu. „V SAKO Brno podporujeme výzkumné projekty univerzit, s brněnskými školami spolupracujeme dlouhodobě, poskytujeme jim informace i požadovaný materiál, který je stěžejní při zpracování studií,“ uvádí Filip Leder, předseda představenstva společnosti SAKO Brno.

„Odbor životního prostředí magistrátu města Brna ve spolupráci se společností SAKO Brno vytváří podmínky k tomu, aby se biologicky rozložitelný odpad vracel zpět do půdy a občané ho nevyhazovali do koše,“ komentuje Filip Leder, předseda představenstva společnosti SAKO Brno, a připomíná, že „za podpory fondů Evropské unie rozdalo SAKO Brno již více než 5 000 kompostérů, v několika městských částech probíhá mobilní sběr bioodpadu a na každém sběrném středisku je možnost odložení bioodpadu, který se dá využít k výrobě kompostu.“


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...