Děti načítají 100 tisíc na pomoc seniorům s Alzheimerovou chorobou

Brno, 22. září 2016 - Mladí čtenáři zapojení do projektu Čtení pomáhá načítají částku 100 tisíc korun na pomoc seniorům z brněnského Domu naděje. Ten je určen starším osobám, které trpí Alzheimerovou chorobou a potřebují proto zvláštní zacházení a péči. Příspěvek čtenářů půjde na zařízení speciálního pokoje, který bude obyvatelům navozovat příjemné vzpomínky z mládí. Pokoj bude vybaven historickými předměty, nábytkem a fotografiemi z dob, na které se jim vážou ty nejmilejší vzpomínky. Prostřednictvím vzpomínání tak budou trénovat svou paměť.

Deti alzheimer senior

Seniorům postiženým touto chorobou činí nejvýraznější problém krátkodobá paměť. Mnohdy se tak stává, že nejsou s to vybavit si například, kdy si naposledy čistili zuby, či co měli k obědu. Oproti tomu si velmi dobře pamatují na své zážitky z mládí a se zálibou a radostí je vypráví okolí.

„Právě za tímto účelem se v Domě naděje rozhodli vytvořit vzpomínkovou místnost, která bude navozovat historickou atmosféru. Plánem je nakoupit vhodné vybavení a doplňky dokreslující prostředí minulé doby, jako třeba starý gramofon, záclonky, tapety či charakteristický dobový nábytek. Nemocným seniorům tím pomohou znovu navázat kontakt se starými předměty a připomenou tak období, na které se vážou jejich vzpomínky z mládí. Proto snahu pracovníků Domu naděje vybudovat místnost pro vzpomínkovou terapii podporujeme,“ říká k plánu Šárka Kovandová, ředitelka Alzheimer nadačního fondu.

Vybavení pokoje nebude levnou záležitostí, potřebné finance tedy pomohou získat děti z projektu Čtení pomáhá. Do něj je aktuálně zapojeno přes 200 000 dětí a dospívajících z České republiky a v rámci České školy bez hranic také ze zahraničí. Mladí čtenáři za každou přečtenou knihu z daného seznamu četby získávají kredit 50 korun. Peníze si však nenechávají pro sebe, ale věnují je na některý z charitativních počinů, jako je například vzpomínková místnost pro nemocné seniory.

Brněnský dům naděje funguje již přes dvacet let a pobočka se zvláštním režimem a péčí, kde by plánovaná místnost pro seniory měla vzniknout, je pro klienty k dispozici od roku 2003. Garantem tohoto projektu je Alzheimer nadační fond, který podporuje profesionály zabývající se péčí o lidi trpící touto nemocí.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF