Brněnští prvňáčci dostanou k vysvědčení vstupenku do vesmíru

Brno, 28. ledna 2016 - Většina brněnských prvňáčků obdrží k pololetnímu vysvědčení netradiční dárek: letenku/vstupenku na kterékoli představení Hvězdárny a planetária Brno. Na vlastní oči se tak mohou přesvědčit o tom, jak podivuhodný je okolní svět. A navíc si vychutnají zaslouženou odměnu za své první školní krůčky.

temny vesmir hvezdarna brno planety

"Každé dítě chce být popelářem nebo kosmonautem. Pokusili jsme se tedy zajistit, aby aspoň jedno z těchto přání bylo na chvíli splněno," vysvětlila Klára Liptáková, první náměstkyně primátora města Brna.

"Astronomie významně přispívá k formování našeho obrazu světa. Je vstupní branou do světa vědy a vede k zájmu o další přírodovědné i technické obory. Ostatně dějiny Hvězdárny a planetária Brno vytvářeli nejen astronomové, ale také budoucí fyzikové, matematici, lékaři a umělci. Svoji kariéru u nás začínal první československý kosmonaut nebo jeden z rektorů Masarykovy univerzity," uvedl Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

Astronomie má mezi přírodními vědami skutečně výjimečné postavení. I když je vlastně velmi racionální, navíc ve svém jádru téměř nesrozumitelná pro běžného smrtelníka, silně působí na city a představivost každého člověka. Vesmír až na výjimky fascinuje každého – laiky i odborníky, nejmenší i nejstarší, pohled na hvězdné nebe má zřejmý emotivní náboj. Astronomický výzkum souvisí s řadou základních problémů lidské existence, mnohdy přesahuje do filozofie a dotýká se náboženských otázek.

"Hvězdárna a planetárium Brno je kulturně-vzdělávací institucí provozovanou městem Brnem, proto jsme se rozhodli k zájmu o dění na obloze přivést brněnské školáky. Smyslem samozřejmě není vychovávat stovky nebo tisíce nových astronomů. Může se ale jednat o první krok na cestě k poznávání vědy, byť životní kariéra drtivé většiny prvňáčků bude směřovat úplně jinam," doplnil Dušek.

Do projektu Brněnští prvňáčci poletí do vesmíru se zapojilo celkem 46 škol s 2 889 prvňáčky. Ti všichni k pololetnímu vysvědčení dostanou letenku/vstupenku na 1 pořad pod umělou oblohou digitálního planetária. Využít ji mohou kdykoli ve druhém pololetí, buď při návštěvě se školou anebo s rodiči.

 


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...