SOS dětská vesnička v Brně pomohla dětem prožít prázdniny

Brno, 3. září 2015 - Tábory, zahraniční dovolené, odpočinek na chalupě – tak vypadají běžné prázdniny dětí z fungujících rodin. V České republice jsou ale tisíce dětí ze sociálně slabých rodin nebo přímo vyrůstajících v náhradní rodinné péči. Těm pomáhají prožít hezké prázdniny neziskové organizace, jako jsou například SOS dětské vesničky, které mají jednu z vesniček v Brně.

sos detska vesnicka brno

Jednou skupinou dětí, kterým SOS dětské vesničky pomáhají, jsou děti ze sociálně slabých a ohrožených rodin, kde rodiče nemohou nebo nechtějí zajistit svým dětem prázdninový program. Těmto dětem pomáhá program SOS Kompas, v rámci kterého pro ně pracovníci Sdružení organizují výlety po České republice a nejrůznější hry, soutěže, turnaje i táboráky. Pro řadu dětí jsou tyto výlety jedinou příležitostí někam se podívat a zažít něco, co je pro ně běžně nedostupné.

„Chceme, aby děti prožily svoje prázdniny plnohodnotně a podívaly se do míst, kam se běžně nedostanou, třeba na hrad, do zoo, na ranč a na další zajímavá místa,“ říká Kateřina Kouřilová, vedoucí terénní sociální pracovnice SOS Kompas.

Pracovníci SOS dětských vesniček dokáží i zprostředkovat financování volnočasových aktivit a pomáhají rodinám se získáním podpory na letní tábory. „Podařilo se nám například vyřídit proplacení táboru přes úřad práce,“ přidává Kouřilová. Mnoho dětí z rizikových rodin kromě odpočinku přes prázdniny dohání i resty ve školní docházce. Těm terénní sociální pracovnice pomáhají s přípravou na reparáty, které musí před začátkem nového školního roku absolvovat.

Další skupinou dětí, o které se SOS dětské vesničky starají, jsou děti v pěstounské péči mimo svou biologickou rodinu, mezi kterými jsou i rodiny žijící přímo v brněnské SOS dětské vesničce. Pro tyto děti jsou rovněž organizovány tábory a nejrůznější výlety. „Již druhým rokem trávím se 14 dětmi z naší vesničky konec léta na táboře Immanuel na Vysočině. Jsou zde dobrovolníci z USA, takže se děti dorozumívají v angličtině. Je velmi zajímavé vidět, jak zde děti doopravdy pochopily důvod, proč se jazyk učí. Stále se na něco ptají a hned se to snaží používat,“ říká sociální pedagožka brněnské SOS dětské vesničky Pavla Štochlová.

Díky tomu, že jsou SOS dětské vesničky součástí nadnárodní sítě, mohlo se 9 dětí z brněnské SOS dětské vesničky v první polovině srpna zdarma zúčastnit mezinárodního tábora v italském Caldonazzu, na kterém se letos setkalo okolo tisíce dětí z SOS dětských vesniček po celém světě.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...