Brněnské dny pro zdraví vás inspirují již 20 let

Brno, 23. září 2014 - V rámci projektu Brno – Zdravé město se ve dnech 26. září – 5. října 2014 uskuteční již 20. ročník Brněnských dnů pro zdraví – kampaně, jejímž záměrem je motivovat Brňany k dlouhodobému zájmu o zdravý životní styl. Původně jednodenní akce, která se poprvé konala v roce 1995, se v průběhu let rozrostla do podoby desetidenního festivalu s nabídkou více než 90 akcí, na jejichž přípravě se podílejí desítky organizací ukazujících možnosti, jak lze žít v Brně zdravěji. Za dobu své existence se kampaň stala inspirací také pro řadu Zdravých měst v České republice.

brnenske dny pro zdravi

Součástí programu letošního ročníku je široká škála pohybových aktivit, např. Deset mil Brnem – běh nočním městem mezi dvěma historickými dominantami, Špilberkem a katedrálou sv. Petra a Pavla, k vyzkoušení jsou novinky z oblasti sportu, např. cvičení na trampolínách – jumping v Lázních Rašínova nebo v tělocvičně na Hybešove ulici. Věnovat se budeme i boulderingu – lezení v malých výškách. Lezecké prvky k vyzkoušení tohoto sportu budou po dva dny nainstalovány v lužáneckém parku speciálně pro návštěvníky Brněnských dnů pro zdraví.

Brněnské dny pro zdraví pamatují i na charitu. Pod heslem „roztančeme Brno v boji za zdravá prsa" se v bohunickém kampusu uskuteční taneční maraton, jehož výtěžek poputuje na boj proti rakovině prsu. Novinkou v kampani je charitativní 24hodinový štafetový běh You Dream We Run Brno 2014 v Lužánkách pro splnění snů dětí s autismem. V rámci doprovodného programu vystoupí herci z Městského divadla Brno, mezi kterými nebude chybět ani Alena Antalová.

Návštěvníci budou moci rovněž využít zdravotního poradenství a absolvovat různá zdravotní vyšetření. Měření krevního tlaku, cukru v krvi a cholesterolu je v parku u Anthroposu spojeno s možností vyzkoušet nordic walking, ve Vesně na Údolní ulici je připraveno výživové poradenství a měření tuku v těle a cukru v krvi. V AVION Shopping Park Brno bude umístěna poradna odvykání kouření spojená s měřením hladiny oxidu uhelnatého ve vydechovaném vzduchu.

Kampaň nabídne i novinky z oblasti různých výživových směrů. Kromě obecných zásad zdravého stravování se zájemci budou moci seznámit např. s tzv. wellness vařením a principy přípravy tzv. syrové stravy. Maminky se dozvědí, jak připravit dětem zdravé a chutné dezerty.

Celkem na 30 různých aktivit nabídne celodenní Festival zdraví a pohody na Brněnské přehradě u hotelu Santon. Kromě trhu zdravých potravin a vyzkoušení široké škály pohybových aktivit, jako je např. jóga a tai-chi, nabízí čtvrtý ročník festivalu přednášky věnované zdravému rodičovství.

Brněnské dny pro zdraví se budou věnovat i duševnímu zdraví, aktivnímu stárnutí a nabídnou i akce pro zdravotně postižené občany. Za zmínku stojí např. závod v prostorové orientaci a samostatném pohybu nevidomých TyfloBrno 2014, který se pravidelně koná již od roku 2000 pokaždé v jiné městské části, letos v Řečkovicích. U příležitosti konání 20. ročníku kampaně je pro návštěvníky připravena fotografická soutěž „Brněnské dny pro zdraví očima návštěvníků“. Podrobný program kampaně včetně informací o fotosoutěži naleznete webových stránkách zdravemesto.brno.cz.

Co nového v medicíně? Informace o nemocech a léčení, přehledně a srozumitelně, příznaky, nemoci, práva pacientů a poradnu najdete na Hledám-zdraví.cz


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF