V ZOO nově vystavují zuby i čelisti obávaných žraloků

Brno, 21. srpna 2014 - Na návštěvníky brněnské zoologické zahrady čeká od tohoto týdne novinka v podobě výstavy žraločích čelistí v Exotáriu. Mezi exponáty, které na dobu pěti let zapůjčil soukromý vlastník, je možné najít například obnaženou čelist žraloka citronového nebo zuby obávaného žraloka bílého.

zoo brno celisti zraloku

Prostory Exotária nyní kromě exotického ptactva a ryb obohatí tato sbírka, která je složena z exponátů pocházejících výhradně z uhynulých jedinců nebo žraloků chycených do ochranných sítí u mořských pláží. Tuto sbírku Zoo Brno zapůjčil bezplatně soukromý sběratel Pavel Janda.

„Žraloky obdivuji od mládí, kdy jsem sledoval dokumentární filmy, četl knihy a chodil na přednášky o těchto obyvatelích podmořského světa. Později jsem začal nakupovat jednotlivé exponáty na internetu nebo od jiných sběratelů. Zápůjčkou mé sbírky chci prostřednictvím Zoo Brno připomenout lidem tato ohrožená a mnohdy mýtizovaná zvířata. Já sám mám doma misku žraločích zubů, které dávám přátelům pro štěstí, věřím, že i brněnské zoo přinesou štěstí,“ říká sběratel.  

Výstava představuje čelisti několika druhů žraloků, z nichž nejvzácnější je zároveň největší čelist žraloka tygřího, který měřil asi 4 metry. Další ratitou jsou i dva zuby žraloka bílého. Exponáty budou v zahradě vystaveny dlouhodobě.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...