Brněnští vědci objevili způsob, jak léčit akné

Brno 28. července 2014 – V pubertě trápí akné 85 procent lidí. Pět procent z nich se jej nedokáže zbavit ani v dospělosti. Brněnští vědci ve spolupráci s lékaři a techniky z lékařské fakulty Karlovy univerzity v Plzni ale vyvinuli unikátní metodu, která dokáže projevy akné účinně tlumit. Jako první na světě zkombinovali vlivy tří druhů silových polí – magnetického, světelného a tepelného. Výsledkem je přístroj, který urychluje metabolismus kožních buněk. Ten nyní pomáhá prvním pacientům. Vědci zároveň zkoumají další možnosti využití metody.

akne

Všechno spustila čirá zvědavost Ivana Rampla, odborníka na elektroniku, který tehdy vyučoval na brněnském VUT, zda lze vytvořit velkoplošné impulzní magnetické pole, aniž by zasahovalo hlouběji do živé tkáně. Takové pole totiž mohlo rozšířit použitelnost stávající impulzní magnetoterapie, která je uznávanou léčebnou techniku určenou například pro klidnění bolestí nebo léčbu problémů oběhového systému. Ta má však řadu omezení. Kvůli tomu, že by mohla vyvolat neurologické potíže, se nemůže používat v oblasti hlavy pacienta.

„Začal jsem přemýšlet nad tím, jak zařídit, aby impulzní magnetické pole působilo jen do hloubky pokožky a podkoží, tedy asi do 5 milimetrů. Mohlo by se tak používat v blízkosti mozkovny a nemělo by negativní vliv na lidské zdraví. Zajímalo mě zejména, jak budou reagovat kožní buňky," vzpomíná Ivan Rampl. Napadlo ho tehdy vytvořit magnetické pole pomocí desítek až stovek miniaturních cívek, z nichž každou doplnil hnízdem světelných diod. Tato myšlenka zaujala i ministerské úředníky, a tak Ivan Rampl se svým týmem získal 16milionový grant na výzkum.

„Ve spolupráci s Karlovou univerzitou v Plzni a přáteli z brněnského Biofyzikálního ústavu jsme začali zkoumat, jak bude působit impulzní magnetické pole spolu s různými druhy impulzního nekoherentního světelného záření," popisuje Rampl. Vědci pak jako první na světě zkusili zkombinovat impulzní magnetické a impulzní světelné pole s teplem. A byli překvapeni.

„Zjistili jsme, že zásadně urychluje metabolismus kožních buněk a pomáhá zlepšit vlastnosti kůže – tlumí například výdej kožního mazu, pleť lépe hydratuje a zvyšuje se její pružnost nebo vyrovnává nerovnosti na pleti," vysvětluje Ivan Rampl.

Účinnost přístroje při boji proti akné ověřila klinická studie na 190 dobrovolnících. K úplnému nebo výraznému utlumení problému došlo u 90 procent z nich. Závěrečná fáze výzkumu probíhala v brněnském biotechnologickém centru INBIT. Objev brněnského vědce je chráněn patentem.

„Příruční varianta přístroje je určena zejména pro domácí použití. Stačí přiložit aplikátor přístroje svítící stranou na kůži a pomalými pohyby přejíždět postiženou oblast 10 minut denně," popisuje Ivan Rampl. Účinky jsou podle studie viditelné po jednom až dvou týdnech a pacienti už nemusí dále používat během léčby chemoterapeutika, jako jsou například kortikoidy či hormony s různými vedlejšími účinky. Postup se musí pravidelně opakovat v intervalech dvou až tří měsíců.

Objev brněnských vědců může lidem trpícím akné výrazně ulehčit život, omezit použití speciálních dermatologických krémů a ušetřit čas strávený u lékaře či na léčebných procedurách.

Svět má o novou metodu zájem

Od dokončení výzkumu k vývoji prvního funkčního vzorku, uběhlo několik let. V současné době se rozbíhá v Brně výroba přístroje nazvaného Face-up!, poptávku po něm už zaznamenali z celého světa. „Představili jsme přístroj na výstavě inovativních výrobků ve Filadelfii v USA, kde byl o něj velký zájem. Oslovily nás také firmy z Anglie, Německa, Číny či Jižní Korey, které by chtěly přístroj dovážet na tamní trhy," říká Michal Rampl, syn vědce, který převedl jeho objev do praxe.

Nové možnosti

Přístroj Face-up! je jedním z příkladů uplatnění brněnského výzkumu v praxi. Firma Enjoy Trade, která na něj vlastní patent, do budoucna plánuje, že by mohla tuto metodu využít k léčbě celulitidy, podpoře růstu vlasů, redukci podkožního tuku atd. Tedy tam, kde objevené spojení fyzikálních polí blahodárně působí na regeneraci pokožky a podkoží.

Účinky impulzního magnetického pole zkoumal tým Ivana Rampla také na nádorových buňkách. „Překvapily nás účinky zvláštního pole vytvářeného v okolí impulzně napájené takzvané toroidní cívky. Nádorové buňky se ničí, zatímco zdravé buňky jsou poškozovány méně a některým je dokonce pole prospěšné. Stále ještě neznáme podstatu tohoto jevu, ale o některých výsledcích jsme už informovali odbornou veřejnost v časopisech a na vědeckých konferencích po celém světě," vysvětlil Ivan Rampl.

Výzkum účinků tohoto pole, pracovně nazvaného polem „impulzního vektorového magnetického potenciálu", na nádorové buňky bohužel dál nepokračuje, vědcům totiž nebyly schváleny granty.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...