Objevte kraj, ve kterém žijete

Brno, 25. července 2012 - Prudký rozvoj cestovního ruchu v posledních dvou desetiletích znamenal velké rozšíření našich obzorů, ale mnozí z nás přitom zapomněli na půvaby toho, co se nabízí doslova za humny. Přinášíme náměty na víkendové cesty za poznáním.

vylety-01

Z Brna až na slovenskou hranici

Málokdo ví, že Hrubá Vrbka na Horňácku je rodištěm pravoslavného biskupa Matěje Pavlíka, který přijal jméno Gorazd. Letos si připomínáme 70. výročí jeho mučednické smrti na nacistickém popravišti poté, co v pravoslavném chrámu v Resslově ulici v Praze položili životy čs. parašutisté po atentátu na Heydricha. Od roku 1992 zde sídlí malý pravoslavný monastýr sv. Gorazda. Malá komunita mnichů v čele s biskupem Jáchymem otevírá tuto památku lidové architektury příchozím a umožňuje jim i přenocování. Po předchozím ohlášení se návštěvníkům dostane nejen přátelského přijetí, ale také výkladu o pravoslavné spiritualitě v českých zemích a na Slovensku.

vylety-02

Nedaleko od Hrubé Vrbky se nalézá Kuželov, jehož dominantou je větrný mlýn holandského typu. Najdete v něm expozici o mlynářství v oblastech s nedostatkem vody. Z Kuželova může cesta směřovat do Kněždubu, kde se nabízí možnost prohlídky obnoveného rodného domu bratří Joži a Franty Uprkových, ale i zdejšího Slováckého Slavína, na kterém sní svůj věčný sen i malíř Antoš Frolka. Z Kněždubu je to jen skok do Tvarožné Lhoty, jíž od roku 2000 vévodí rozhledna na vrchu Travičná s výhledem na panoráma Bílých Karpat. Návštěvu rozhledny možno v létě spojit s koupáním v blízké přírodní nádrži Lučina. Tvarožná Lhota láká také malým muzeem, jehož expozice vzdává poctu jeřábu oskeruši – největšímu ovocnému stromu Evropy, který v minulosti na Strážnicku zdomácněl.

Na zpáteční cestě se nezapomeňte stavit ve Strážnici, kde je pro návštěvníky velkým lákadlem návštěva skanzenu lidových staveb jihovýchodní Moravy. Zbude-li čas, můžete cestu zakončit návštěvou Národní kulturní památky Slovanské hradiště v Mikulčicích – jedinečné velkomoravské lokality se základy desítky kostelů, včetně největšího doposud objeveného velkomoravského kostela – mikulčické baziliky s baptisteriem. Místo je spjato s působením slovanských věrozvěstů sv. Konstantina – Cyrila a sv. Metoděje.

(jac)

Hurvínkem za permoníky

O sobotách 16. června, 14. a 28. července a 11. a 25. srpna uspořádají České dráhy tematické jízdy historickým motorovým vozem řady M 131 Hurvínek. Budou vypraveny dva zvláštní vlaky z Brna a ze Zastávky u Brna. Cestující navštíví Muzeum průmyslových železnic s expozicí vozidel a jízdou parní lokomotivou po úzkorozchodné trati, Stálou expozici hornické obce Zastávka a Muzeum hornictví a energetiky na oslavanském zámku. Součástí balíčku je i transfer autobusem mezi Zastávkou, Muzeem průmyslových železnic ve Zbýšově a Oslavany. Novinkou v programu je i návštěva nově vzniklého Permonia v bývalém dole Kukla v Oslavanech. Zde může každý navštívit expozici s rozhlednou v bývalé 41 metrů vysoké těžní věži, občerstvit se a zajít na krátkou prohlídku do interaktivního parku Permonium s příběhem, který nabízí zábavu na principu francouzské dobrodružné soutěže Pevnost Boyard. Celodenní jízdenka, zahrnující uvedený program, stojí 120 korun, děti od 6 do 15 let zaplatí polovinu. Jízdenky platí jen s bezplatnou místenkou, maximální počet cestujících v jedné skupině je 48. Předprodej jízdenek zajišťuje a informace poskytuje ČD Centrum na brněnském hlavním nádraží nebo na telefonu 972 625 802, e-mail Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Motoráčkem do Lednice, Valtic nebo Mikulova

Každou sobotu od 19. května do 29. září a dále o nedělích a svátcích od 1. července do 2. září vypraví České dráhy historické motorové vlaky na tratě Lednicko-valtického areálu. Vlak z Brna do Břeclavi a Lednice bude sestaven z motorového vozu M 262.0 Kredenc. Pokračuje tak úspěšné víkendové přímé spojení Brna a Lednice a opačně. Novinkou jsou jízdy historického motorového vozu M 131.1 Hurvínek z Břeclavi do Valtic města a Mikulova a z Mikulova na Moravě do Valtic města a Lednice. Navíc do vybraných spojů bude zařazen historický cyklovůz s přepravou jízdních kol zdarma.

vylety-03
vylety-04

Cestující mají jedinečnou možnost spojit jízdu historickými motoráčky s výletem do Lednicko-valtického areálu s řadou kulturních památek. Navštívit lze novogotický zámek s tropickým skleníkem, zámeckou zahradu s minaretem a ukázkami výcviku dravců. Kdo spojí svoji cestu s cyklovýletem, může vybírat z šesti cyklistických vinařských stezek. Děti od 6 do 15 let platí poloviční jízdné stejně jako důchodci. Držitelé průkazu ZTP a ZTP/P obdrží slevu ve výši 75 %. Po předložení slevového kupónu Rodinných pasů může v neděli cestovat po zakoupení jízdenky pro dospělého dítě zdarma.

Kateřina Šubová,
České dráhy

Vyšlo v Brno Business & Style

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...