Kam za vínem na košt či do sklípku od 17. do 31. března?

Brno, 15. března 2018 - Vypadá to, že zima ještě neřekla své poslední sbohem, přestože jarní počasí už vystrkuje růžky. Co tedy pro výlet zvolit variantu návštěvy vinného sklepa či koštu? Z přehledu akcí věnovaných vínu, které se uskuteční v druhé polovině března, si vybere každý...

vinny sklipek jizni morava sudy

17. březen

  • Znojmo, štukové sály Louckého kláštera: 29. ročník výstavy vín znojemské vinařské podoblasti proběhne v sobotu 17. března od 9 do 21 hodin ve štukových sálech Louckého kláštera ve Znojmě. Znojemský košt je nejdůležitější přehlídkou vín znojemské vinařské podoblasti, kterou od roku 1989 organizuje spolek Sdružení znojemských vinařů. Přehlídka vín je spojená se soutěží Král vín Znojemského koštu a soutěží rosé vín Pečeť znojemských měšťanů. Tradiční je i účast kolegů z mikroregionu Retzer Land v Rakousku.
  • Vlčnov, Klub sportu a kultury: Tradiční výstava vín s ochutnávkou proběhne v sobotu 17. března od 14 hodin v klubu sportu a kultury ve Vlčnově. Součástí akce je unikátní výstava původních katalogů z Koštů vín ve Vlčnově, které se dochovaly od roku 1962. Vstupné je 80 Kč a ochutnávka vzorků je zdarma.
  • Syrovice, sokolovna: 47. ročník výstavy vín v Syrovicích se koná v sobotu 17. března od 9 hodin v místní sokolovně. Výstava je tradičně spojená s ochutnávkou soutěžních vín.
  • Valtice, Vinařská 47: Hudební večer ve Valtickém Podzemí aneb, zahřejte se ve sklepě při cimbálce proběhne v sobotu 17. března od 20 hodin ve Valticích. Podzemní zážitková turistika v unikátním labyrintu historických vinných sklepů v celkové délce přes 900 metrů. Hosté zde mohou ochutnat vína Lednicko-valtického areálu a speciality Valtického Podzemí za doprovodu cimbálové muziky.
  • Zaječí, Vinařství U Kapličky: Josefský košt vín Vinařství U Kapličky se koná v sobotu 17. března v Zaječí. Připravená jsou vína z kolekce Víno Dalibor, Fresh Wine i Selection ročníku 2016.
  • Strážnice, Kulturní dům Strážničan: Josefská výstava vín proběhne v sobotu 17. března v kulturním domě Strážničan ve Strážnici. Oblíbená tradiční výstava spojená s koštem vína nabídne nepřeberné množství vzorků vín z místních vinařství i od drobných vinařů. K degustaci zahraje cimbálová muzika a zajištěno je také tradiční občerstvení.
  • Kyjov, dům kultury: Josefský košt v Kyjově se koná v sobotu 17. března od 14 hodin v estrádním sále Domu kultury. Připraveno je přibližně 500 vzorků vín vinařů z Kyjova a okolí a všechny vzorky budou chlazené na předepsanou teplotu. Od 16 hodin zahraje k tanci a poslechu cimbálová muzika.
  • Moravský Žižkov, kulturní dům: Místní výstava vín v Moravském Žižkově se koná v sobotu 17. března od 13 hodin v místním kulturním domě. Připravena je ochutnávka téměř 600 vzorků vín od místních a okolních vinařů a místní občerstvení. K tanci a poslechu zahraje cimbálová muzika Sourozenci Osičkovi.
  • Popovice (okr. Uherské Hradiště), kulturní dům: Tradiční josefovská výstava vín se koná v sobotu 17. března od 13 hodin v kulturním domě v Popovicích. Připraven je bohatý výběr vín a skvělých vzorků vinařů z Popovic a širokého okolí. Zajištěno je bohaté místní občerstvení a od 17 hodin zahraje k tanci a poslechu cimbálová muzika. Ve večerních hodinách proběhne slosování vstupenek o výběrové láhve vína.
  • Horní Bojanovice, sál kulturního domu: Tradiční výstava vín v Horních Bojanovicích se uskuteční v sobotu 17. března od 13 hodin v sále místního kulturního domu. Na výstavě spojené s ochutnávkou se představí vzorky vín nejen z Horních Bojanovic, ale i z okolních obcí. K ochutnání je připraveno více než 450 vzorků vín především ročníku 2017, ale i ročníků starších. Během výstavy je zajištěno tradiční občerstvení. K tanci, poslechu a příjemné náladě zahraje cimbálová muzika.
  • Pasohlávky, sál kulturního domu: Vinaři z Pasohlávek pořádají v sobotu 17. března od 12 hodin tradiční výstavu vín. Výstava proběhne v sále kulturního domu v Pasohlávkách a od 15 hodin zpříjemní ochutnávku cimbálová muzika.
  • Kostice, sokolovna: Místní výstava vín v obci Kostice se uskuteční v sobotu 17. března od 13 do 22 hodin v místní sokolovně. Tradiční výstava vín nabídne ochutnávku nejlepších vín z celé vinařské oblasti Podluží. Zajištěno je rozmanité občerstvení a pro pobavení také bohatá tombola. K dobré náladě zahraje cimbálová muzika.
  • Znojmo, Pension Jesuitská s vinným sklípkem: Wine&Scent degustation proběhne v sobotu 17. března od 18 do 21 hodin v Pensionu Jesuitská ve Znojmě. Wine&Scent degustation je řízená degustace 6 vzorků vín a jejich interaktivní přiřazování k esencím, ze kterých se vyrábí parfémy. Součástí je také prezentace a degustace kávy, kterou povede barista Marek Knopp. Každý účastník obdrží certifikát Wine&Scent degustation a vinařský přívěšek. Cena degustace je 350 Kč na osobu.
  • Moravské Budějovice, Zámecké konírny: 22. ročník ochutnávky jihomoravských vín proběhne v sobotu 17. března od 10 do 23 hodin v Zámecké konírně v Moravských Budějovicích. Zastoupena jsou Vína ze všech vinařských podoblastí Moravy, což umožňuje porovnání vín stejné odrůdy. Slavnostní zahájení ochutnávky a předání diplomů oceněným vinařům proběhne ve 14 hodin. Hosté se mohou jako každý rok těšit na kvalitní vína, bohaté občerstvení a od 15 hodin k tanci a poslechu zahraje cimbálová muzika Sylván.

23 – 24. březen

  • Valtice, Vinařská 47: Oslavy 10 let od zprovoznění Valtického Podzemí veřejnosti s cimbálkou a kapelami proběhnou o víkendu 23. a 24. března od 18 hodin ve Valticích. Podzemní zážitková turistika v unikátním labyrintu historických vinných sklepů v celkové délce přes 900 metrů nabídne ochutnávku oceněných a archivních vín, vín Lednicko-valtického areálu i krajové a sezónní speciality Valtického Podzemí.

24. březen

  • Pavlov, Hotel Pavlov: Jarní vinařská stezka, outdoorová degustační soutěž na svazích Pálavy, proběhne v sobotu 24. března v Pavlově. Od 11 do 14 hodin čeká hosty ochutnávka soutěžních vín v Hotelu Pavlov a od 14 do 18 hodin poznávání neoznačených vzorků vín ve sklepních uličkách a na Pálavě. Celou akci završí ve 20 hodin vinařská párty s rautem a kapelou. Cena vstupu na celodenní sobotní program včetně večerního rautu je 990 Kč na osobu a vzhledem k omezenému počtu účastníků je nutná včasná rezervace.
  • Bošovice, kulturní dům: Josefský košt, místní výstava vín, se uskuteční v sobotu 24. března od 13 hodin v sále kulturního domu v Bošovicích. Kromě lahodných vín a bohatého občerstvení se mohou hosté těšit na cimbálovou muziku Mládí z Čejče.
  • Hrušky (okr. Břeclav): Přehlídka vín a sýrů se uskuteční v sobotu 24. března od 10 do 22 hodin v multifunkční hale základní školy v obci Hrušky. 17. ročník výstavy je koncipován jako přehlídka vín a bude spojen s ochutnávkou sýrů z malých českých mlékáren. Hosté zde mohou ochutnat vína od malých vinařů, menších vinařství i od velkých vinařských firem. Bohaté občerstvení je zde samozřejmostí a pro dobrou náladu zahraje hrušecká cimbálová muzika.
  • Dolní Bojanovice: První ročník přehlídky vín místních vinařů proběhne v sobotu 24. března od 14 hodin v kulturním domě v Dolních Bojanovicích. Výstavu pořádá vinařský spolek, zahrádkáři a obec Dolní Bojanovice.
  • Hustopeče: Slavnosti mandloní a vína se konají v sobotu 24. března tradičně na Dukelském náměstí a v mandloňových sadech v Hustopečích. Součástí akce jsou otevřené sklepy v ulici Na Hradbách a stánky vinařů, vycházka do mandloňových sadů, řemeslný jarmark a samozřejmě nejrůznější mandlové speciality. Vína místní produkce mohou návštěvníci ochutnat na nádvoří domu U Synků a ve stálé vinařské expozici.
  • Starovice, sokolovna: Tradiční výstava vín se uskuteční v sobotu 24. března od 14 hodin v sále sokolovny ve Starovicích. Slavnostní předávání cen proběhne v 15 hodin a kolem 17 hodiny zahraje k tanci a poslechu cimbálová muzika.
  • Vrbice, kulturní dům: Tradiční výstava vín proběhne v sobotu 24. března od 10 hodin v kulturním domě v obci Vrbice. Výstava nabídne návštěvníkům možnost ochutnat vína z velkopavlovické podoblasti a příjemnou zábavu umocní cimbálová muzika.

27. březen

  • Brno, Vinný sklep Moravské banky vín, Hlinky 106: Prodejní přehlídka vín pro firmy, restaurace a milovníky vín se uskuteční v úterý 27. března od 13 do 19 hodin ve Vinném sklepě Moravské banky vín v Brně. Gastro přehlídka vín nabídne ochutnávku více než 200 vzorků vín z více než 40 vinařství. Konzumační poplatek je 300 Kč a pro vstup je nutná rezervace nebo platná pozvánka.

28. březen

  • Valtice, Vinařská 47: Velikonoční večer ve Valtického Podzemí proběhne v sobotu 28. března od 18 hodin ve Valticích. Podzemní zážitková turistika v unikátním labyrintu historických vinných sklepů v celkové délce přes 900 metrů nabídne ochutnávku vín zelených odrůd, vín Lednicko-valtického areálu i zelené velikonoční pokrmy a speciality Valtického Podzemí.

30. březen

  • Kyjov, Slovácká galerie vín - radniční sklep: Pravidelný cyklus degustací vín se uskuteční v pátek 30. března od 19 hodin v radničním sklepě Slovácké galerie vín v Kyjově. V cyklu degustací se představí vždy jedno z vinařství Slovácké vinařské podoblasti. Z důvodu limitované kapacity míst pořadatelé doporučují zakoupení vstupenek v předprodeji.
  • Znojmo, Zelenářská 16, vchod nad radniční pasáží: Velikonoční prohlídka města s degustací vín se koná v pátek 30. března ve Znojmě. K ochutnání je připraveno celkem 6 vzorků vín od vinařů ze znojemské vinařské podoblasti, včetně augustiniánského vína, velikonočního mazance se sladkým vínem a degustace vzorku kávy vedená zkušeným baristou Po celou prohlídku se o návštěvníky bude starat zkušený průvodce. Prohlídka začíná v 18 hodin a sraz je 5 minut před začátkem v Zelenářské ulici 16. Cena je 350 Kč a pořadatelé doporučují včasnou rezervaci.

30. březen – 2. duben

  • Zaječí, Vinařství U Kapličky: Velikonoční košt vín proběhne od 30. března do 2. dubna ve Vinařství U Kapličky v Zaječí. Během celého víkendu tak budou hosté moci ochutnat vína, co hrdlo ráčí notovat si s cimbálovou muzikou. Program bude včas upřesněna na stránkách vinařství.

30. březen – 4. duben

  • Mikulov, Hotel Ryzlink: Velikonoční snoubení tradičních velikonočních jídel s nejlepšími víny z Vinařství Fučík si mohou hosté vychutnat od 30. března do 4. dubna v Hotelu Ryzlink v Mikulově.

31. březen

  • Pavlov, kulturní dům: Tradiční výstava pálavských vín za účasti cimbálové muziky proběhne v sobotu 31. března od 10 hodin v kulturním domě v Pavlově. Vystaveno bude cca 600 vzorků vín z Pálavy i širšího okolí, včetně vzorků vín zahraničních. Výstava vín v Pavlově je jednou z nejvyhledávanějších vinařských obcí na Moravě. Hosté se sem rádi vracejí díky vynikajícím vínům, příjemnému prostředí s cimbálovou muzikou a možností spojit ochutnávku vína s procházkou po historické vinařské obci či výletu po chráněné krajinné oblasti Pálava
  • Moravská Nová Ves, sklepní uličky Výmol a Zátiší: Velikonoční sobota 31. března je jako stvořená k ochutnávce vína. Ochutnávka ve sklepních uličkách Výmol a Zátiší v Moravské Nové Vsi nabídne od 13 hodin velikonoční ochutnávku v kouzelné atmosféře sklepní uličky za doprovodu cimbálové muziky. Otevřeno bude 6 vinných sklepů.
  • Valtice, vinné sklepy a kinotéky: V sobotu 31. března proběhne ve sklepích a vinotékách ve Valticích akce Velikonoční otevřené sklepy. Během putování za vínem mohou hosté ochutnat místní vína, nakoupit vína přímo od vinařů a ochutnat nejrůznější speciality k vínu. Na jednotlivých zastávkách je připraven také bohatý doprovodný program.
  • Valtice, Vinařská 47: Velikonoční večer ve Valtickém Podzemí proběhne v sobotu 31. března od 20 hodin ve Valticích. Podzemní zážitková turistika v unikátním labyrintu historických vinných sklepů v celkové délce přes 900 metrů. Velikonoční ochutnávka nabídne vína Lednicko-valtického areálu a speciality Valtického Podzemí za doprovodu cimbálové muziky.
  • Drnholec, kulturní dům: Velikonoční výstava vín se koná v sobotu 31. března od 10 hodin v kulturním domě v obci Drnholec. K ochutnávce, poslechu a dobré náladě zahraje cimbálová muzika.

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...