Kam za vínem na jižní Moravě v týdnu 17.–23. srpna?

Brno, 17. srpna 2015 - Letní prázdniny, doba dovolených a hezkého počasí se pomalu blíží ke konci. Plánujete volno právě v tomto týdnu? Co si zpestřit konec prázdnin návštěvou některé z mnoha zajímavých vinařských akcí na jižní Moravě? Jejich seznam přinášíme níže:

vino vinobrani lahev sklenice zatisi

17.–23. srpna
Pavlov, Hotel Pavlov
Týden s vínem v Hotelu Pavlov je každý letní týden věnován jinému odrůdovému vínu. Návštěvníkům se tak naskytne možnost degustovat po skleničce z odrůdy týdne, vždy od pěti vinařů z Pavlova. Týden od 17. do 23. srpna bude ve znamení Pinot gris. Jedinečná přívlastková vína v kvalitě kabinetu, pozdního sběru nebo výběru z hroznů již od 39 Kč za deci. Pro dokonalý zážitek bude připraveno menu s lokální specialitou, vybrané k aktuálním vínům.

20. srpna
Mikulov, historická lisovna z roku 1848, Brněnská 26
Prázdniny s vinařem je návštěvníky Mikulova hojně vyhledávaná akce určená pro všechny milovníky moravského vína. Již tradičně se koná každý prázdninový čtvrtek od 19 hodin. Řízená degustace s výkladem a pro zájemce je po předchozí domluvě možná ukázka sezónních prací ve vinici a představení typických odrůd mikulovské vinařské podoblasti.

20. srpna
Mikulčice, Rodinné vinařství Bartoníkovi
Tour de vinohrad je poznávací cyklistický výlet vinicemi a sklepními uličkami Mikulčic s řízenou degustací vín a specialit vína a hroznů v příjemném prostředí moderního rodinného vinařství Bartoníkovi. Je určen pro všechny, kteří se chtějí dozvědět něco víc o vinohradnictví a vinařství na Podluží. Neznámé viniční tratě, muzeum Starý kvartýr v Lužicích i vinohradské muzeum v Mikulčicích představí certifikovaný průvodce. Tour začíná v 17 hodin v prostorách Informačního centra Mikulčice. Plánovaný návrat je kolem 21 hodin. Cena za osobu je 200 Kč.

21.–22. srpna
Valtice, Valtické Podzemí
Tradiční večer s cimbálkou ve Valtickém Podzemí začne ve 20 hodin. Podzemní zážitková turistika v unikátním labyrintu historických vinných sklepů v celkové délce přes 900 metrů nabídne vína Lednicko-valtického areálu za doprovodu cimbálové muziky k tanci i poslechu.

21.–22. srpna
Valtice, náměstí Svobody
Víno bez hranic je 2 ročník mezinárodního festivalu konaného pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva zemědělství České republiky a Spolkového ministerstva zemědělství Rakouské republiky. Jedná se o slavnosti vína, cestovního ruchu, gastronomie, kultury a mezilidské spolupráce.

22. srpna
Vlkoš, vlkošské búdy
Devátý ročník zarážání hory ve Vlkoši je tradiční akce k ukončení prací ve vinicích. Dle historických pramenů v krojích, se zpěvem a humornými texty, dobrým jídlem a ještě lepším vínem. Program začíná v 17 hodin a večerní zábava s Dolinečkou ve 20 hodin. Akce se koná pod velkým stanem, tedy za každého počasí.

22. srpna
Bošovice, bošovská fara
Letní setkání u vína v prostorách bošovské fary nabízí ochutnávku vín z Bošovic a okolí. Akce začíná ve 14 hodin a kromě vína je připraveno občerstvení a cimbálová muzika.,

22. srpna
Hustopeče, Společenský dům, Herbenova ulice 4
Národní soutěž vín velkopavlovické vinařské podoblasti je prestižním kláním přihlášených vín o jejich zařazení do Salonu vín ČR. Akce probíhá pod garancí Svazu vinařů ČR a ve spolupráci Národního vinařského centra. V Hustopeči tak budou mít návštěvníci jedinečnou možnost ochutnat všechna vína ucházející se o zařazení do Salonu vín ČR. Ochutnávka proběhne za doprovodu cimbálové muziky ve Společenském domě mezi 14 a 20 hodinou. V rámci doprovodného programu je připraveno také vystoupení Hustopečské chasy s programem "Zarážání hory" a v 18 hodin budou otevřeny i sklepy hustopečských vinařů.

22. srpna
Brno, Biskupský dvůr
Druhá mezinárodní výstava vín bude slavnostně zahájena ve 12 hodin. Výstava proběhne v prostorech Biskupského dvora u Zelného trhu. Vstupné na výstavu je 300 Kč a zahrnuje skleníčku, katalog a žetony na degustační vzorky. Připravena je i cimbálová muzika. Ukončení výstavy je plánováno na 19 hodin.

22. srpna
Ratíškovice, Vinařské sklepy Slavín
Vinné sklepy v Ratíškovicích se návštěvníkům otevřou od 10 do 20 hodin. Ochutnávku připravuje minimálně 10 sklepů a k dobré náladě bude přispívat kromě vína i cimbálová muzika.

22. srpna
Němčičky (okr. Břeclav), Vinařský dvůr Němčičky
Swingový večer na Vinařském dvoře v Němčičkách začíná v 17 hodin. Swing a móda se vrací ve velkém stylu a Vinařský dvůr se pro tento večer navrátí k prvorepublikovým časům, kdy byl slavným hostincem. Polina a Tom z taneční školy Swing Wings roztančili hosty už vloni a letos jejich lekce pokračuje. Zájemci si mohou vyzkoušet například tanec Lindy Hop.

22. srpna
Polešovice, multifunkční zařízení u ZŠ Polešovice
Vyhlášení výsledků osmého ročníku soutěže TOP Víno Slovácka 2015 proběhne v sobotu 22. srpna v Polešovicích. Jedná se o regionální soutěž s oceněním deseti nejlepších vín ze Slovácka. Akce začíná ve 14 hodin a následovat bude program v otevřených sklepích. Ochutnávka všech vín přihlášených do soutěže, bohatý kulturní program i občerstvení. Akce se koná v Multifunkčním zařízení u školy a od 17 hodin v ulici Vinařská. Dopravu mezi oběma místy zajišťuje vláček.

22. srpna
Mikulčice, sklepní uličky
Populární a úspěšná akce víno a burčák z otevřených sklepů v Mikulčicích proběhne začíná v 10 hodin. Návštěvníci budou mít možnost ochutnat vína od malovinařů i od profesionálních vinařů. Otevřeno bude přes 20 sklepů v několika sklepních uličkách. K dispozici budou koňské povozy k přemísťování mezi sklepy a k poslechu bude hrát putující cimbálová muzika. Večerní program začne ve 20 hodin.

22. srpna
Hustopeče, sál společenského domu, Herbenova 4
Pomyslnou tečkou za festivalem otevřených sklepů bude výstava nominační soutěže vín za velkopavlovickou vinařskou podoblast. Návštěvníkům se naskytne příležitost ochutnat nejlepší vína, která se uchází o místo v prestižním Salonu vín. V rámci slavnostního ukončení sezóny otevřených vinných sklepů shlédnou tradiční ceremoniál zárážání hory při poslechu cimbálové muziky a folklórních tanců.

22. srpna
Velké Bílovice, vinné sklepy v obci
V sobotu 22. srpna se ve Velkých Bílovicích koná slavnost Zarážání hory. Je to starobylá tradice, která zakazovala v době zrání hroznů vstup do vinic. V posledních letech se připomíná malou slavností na konci srpna, při níž je jako symbol zaražené hory do země zasazená májka, která má na vrcholu uchycené hrozny a láhve s vínem. Po společné písni přítomní vinaři postupně poklepou na 12 kůlů zatlučených kolem májky, které symbolizují 12 měsíců práce na vinici a ve sklepě. Jako při každé obdobné akci nechybí ani zde dobré víno a cimbálová muzika.

22. srpna
Strážnice, Hotařská búda
Zarážání hory u Hotařské búdy pod vrchem Žerotín je tradiční vinařskou akcí, při které je přečteno horenské právo a hlídači dozrávajících vinohradů skládají slavnostní přísahu. Slavnost je doplněna degustací vín a bohatým kulturním programem místních folklorních souborů. Občerstvení bude zajištěno.

Zdroj: vinazmoravy.cz


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...