Kam za vínem na jižní Moravě o prodlouženém víkendu 1.–3. května?

Brno, 30. dubna 2015 - Prodloužený víkend a nastávající jarní počasí láká k tomu, vyrazit ochutnat jihomoravská vína! Přinášíme vám řadu tipů, na které zajímavé vinařské akce po celé jižní Moravě zamířit o prvním květnovém víkendu.

Vino sklenice bile nalevani

1. května
Ždánice, kulturní dům
Tradiční májová výstava vín začne ve 13 hodin, k ochutnání bude k dispozici přes 600 vzorků bílých, červených a růžových vín a prezentace vinařských firem. K tanci a poslechu zahraje cimbálová muzika.

1. května
Pohořelice, sál radnice
25. výstava vín s ochutnáváním, začíná v 10 hodin, o zábavu se postará cimbálová muzika Ponava s primášem Ivo Farkašem.

1.-3. května
Zaječí, Vinařství U Kapličky
Nenechte si ujít májový víkend a snoubení vynikajících pokrmů s růžovými víny. To vše v romantickém prostředí areálu Vinařství U Kapličky.

1. května
Moravská Nová Ves, náměstí před úřadem městyse a kostelem sv. Jakuba
Tradiční prvomájová přehlídka neoveských vín se uskuteční v době od 10 do 22 hodin, letos v rámci bohatého kulturního programu akce „Den lidových řemesel“. Představí se místní i hostující soubory a skupiny všech žánrů, k vidění budou i lidová řemesla a starodávný jarmak. To vše na jednom místě, v rozkvetlé Moravské Nové Vsi.

1. května
Bzenec, sklepní prostory pod sokolovnou
Prvomájová výstava vín představí pěstitele zejména z bzenecké oblasti, ale také z okolních vinařských lokalit. Zpravidla je veřejnosti prezentováno na 600 vzorků, které je možno v příjemné atmosféře podbarvené zvukem cimbálové muziky vychutnat, zhodnotit a vzájemně porovnat. Čas konání 9 – 17 hodin.

1. května
Mikulčice, Rodinné vinařství Bartoníkovi
Tour de vinohrad je poznávací cyklistický výlet vinicemi a sklepními uličkami Mikulčic s řízenou degustací vín a specialit vína a hroznů v příjemném prostředí moderního rodinného vinařství Bartoníkovi. Je určen pro všechny, kteří se chtějí dozvědět něco víc o vinohradnictví a vinařství na Podluží. Neznámé viniční tratě, muzeum Starý kvartýr v Lužicích i vinohradské muzeum v Mikulčicích představí certifikovaný průvodce. Tour začíná v 18 hodin v prostorách Informačního centra Mikulčice. Plánovaný návrat je cca ve 21 hodin. Cena za osobu je 200,- Kč.

1. května
Strachotín
V sobotu 2. května se pro všechny přátele dobrého vína uskuteční v obecním sále ve Strachotíně Druhý ročník místní výstavy vín. Akce začne v 11 hodin, vstupné je 250,- kč a pro dobrou náladu zahraje cimbálová muzika.

2. května
Skalka, Vinné sklepy Skalák
Tradiční 22. výstava vín ve Skalce, v atraktivním prostředí Vinných sklepů Skalák začíná ve 14 hodin. K ochutnání budou připravena především vína od malovinařů slovácké vinařské podoblasti. Od 19 hodin bude hrát cimbálová muzika. Občerstvení je zajištěno. Ubytování přímo v místě konání akce lze rezervovat na webu.

2. května
Hnanice, sklepní ulička
Den otevřených sklepů v Hnanicích proběhne od 10.do 20. hodin. Atmosféru doladí cimbálová muzika Antonína Stehlíka ze Znojma, cimbálová muzika Notečka z Břeclavi, cimbálová muzika Dyjavánek ze Znojma a mladá cimbálová muzika Denár taktéž ze Znojma. Brzký večer zpříjemní duo Blue Band. Vstupné se nevybírá, hradí se pouze jednotlivé vzorky ve sklepích.

2. května
Velké Pavlovice
Pro milovníky vína pořádá spolek Víno z Velkých Pavlovic tradiční a oblíbenou jarní vinařskou akci Májové otevřené sklepy. Začátek akce je v 11 hodin. O večerní zábavu se postará cimbálová muzika v sokolovně od 19 hodin.

2. května
Hustopeče, Hotel Centro
Již tradiční výstava „Májový košt vín“ ZO ČZS Hustopeče se uskuteční v prostorách Hotelu Centro, kde bude připraveno přes 800 vzorků vín, které můžete vychutnávat od 10 do 20 hodin za stylového doprovodu cimbálové muziky.

2. května
Sudoměřice, zahrádkářský areál ve Starém potoku
Sudoměřická výstava vín proběhne v sobotu od 10 do 22 hodin. K ochutnání budou vína od místních vinařů i od profesionálních výrobců vín. K tanci a poslechu zahraje cimbálová muzika Martina Kláska.

2. května
Břeclav, start před kostelem v Poštorné
Klasiku na kole mezi vinicemi a za památkami Lednicko-valtického areálu si můžete vychutnat při otevírání Lichtenštejnských stezek. Trasy pro veřejnost jsou připraveny v délce cca 50 a 15 kilometrů a pořadatelé připravili bohatý kulturní a zábavný program.

2. května
Svatobořice-Mistřín, Vinařství Dufek, Pod Sokolovnou 1175
Výstava vín Svatobořice-Mistřín nabídne vzorky místních vinařů i vína z 30 profesionálních vinařství z Moravy a Čech. Výstava začne ve 13 hodin a k dobré náladě a pohodě zahraje cimbálová muzika. K občerstvení bude bohatý výběr jídel včetně specialit a opékaného selete. Možnost nákupu vín.

2. května
Brno, splečenský sál městské části Brno - Vinohrady
Tradiční výstava vín převážně z Moravy s ochutnávkou začíná v 10 hodin. Součástí degustace je i bohatý kulturní program s vystoupením folklorních souborů z družebních obcí.

2. května
Velké Bílovice, kulturní dům
Okolo pěti set vzorků vín na jednom místě nabízí výstava vín ve Velkých Bílovicích. Na své si zde přijde každý milovník vína. Převládat budou vína ročníku 2014, ale mezi nabízenými vzorky se najdou i vína starších ročníků. Svými produkty se zde pochlubí nejenom vinaři z Velkých Bílovic, ale i z přilehlého okolí, Čech či Slovenska.

2. května
Sedlec, areál ZD Sedlec u Mikulova
První májový víkend v 10 hodin se letos poprvé otevře na vinařské stezce ochutnávkový stánek pod pergolou. Na zahájení je připravena ochutnávka celého sortimentu Sedleckých vín a spousta gastronomických specialit. K příjemné náladě přispěje cimbálová muzika. Celá akce bude jako v loňském roce, napojena jako jedno z mála stanovišť, na slavnostní „Otevírání Lichtenštejnských stezek“.

3. května
Němčičky (okr. Břeclav), Vinařský dvůr Němčičky
Ukázky přípravy zapomenutých dezertů - možnost zapojení, ochutnávky domácích likérových a jiných vín, bohatý program pro děti s jarní tématikou, bylinkářská a zahradní poradna nebo vystoupení Folklórního souboru a beseda s cimbálovou muzikou. Letošní Trdlování na Vinařském dvoře v Němčičkách, začíná v 10 hodin.

Zdroj: vinazmoravy.cz


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...