Naši vinaři zahájili tour po světových soutěžích v Izraeli s 9 medailemi

Brno, 24. února 2015 - Jeden z prvních úspěchů našich vinařů v letošním roce přiletěl z Irazele, kde proběhl již 9. ročník soutěže OIV Terravino Mediterranean International Wine Challenge. Moravští a čeští vinaři si odvezli celkem 9 medailí, z nichž jedna byla dokonce velká zlatá, jedna zlatá a sedm stříbrných.

Terravino izrael 2015

Za Českou republiku v mezinárodní porotě zasedli Iva Kováříková a Pavel Krška a poprvé v historii byl delegátem OIV na světové soutěži ustanoven Čech – Luboš Bárta. Účast vín z České republiky opět finančně podpořil Vinařský fond a organizačně ji zajistilo Národní vinařské centrum.

Velkým úspěchem je velká zlatá medaile a cena Best of the Nation Vinařství Chateau Lednice a.s. za slámové víno Grand Chateau Hibernal  ročníku 2012. Další úspěchy okomentoval Luboš Bárta, který na soutěži figuroval jako technický delegát a pozorovatel: „Pozoruhodný je úspěch Štěpána Maňáka, který medailově uspěl se všemi svými soutěžícími víny včetně jediného červeného z našich! A za pozornost rozhodně stojí i úspěch Bohemia Sektu, jehož Bohemia Sekt Prestige Brut 2011 získal titul šampiona mezi šumivými víny. Až za ním skončila vína z Champagne, španělské cavy i izraelská šumivá vína. Další Bohemia Sekt Prestige Chardonnay získal stříbrnou medaili. Dosažený úspěch je srovnatelný s titulem světového šampiona, který získal sekt Bohemia Sekt Prestige Demi Sec 1999 v roce 2003 na nejstarší světové soutěži vín – Vino Ljubljana.“

Moravští a čeští vinaři se drží na zahraničních soutěžích na nejpřednějších pozicích stabilně již mnoho let.  Je zřejmě, že úroveň produkce našich vinařů je velmi vysoká. „Chtěl bych ocenit velmi dobrou úroveň organizace této soutěže pod záštitou O.I.V., profesionalitu a skvělé složení degustačních komisí a v průměru výbornou úroveň hodnocených vín. Naše vína sklízí na této soutěži tradičně výborné výsledky a ani letošní rok není výjimkou,“ komentuje dění na soutěži Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.

Celkem soutěžilo v 9. Ročníku soutěže TERRAVINO Mediterranean International Wine Challenge 443 soutěžních vzorků ze 17 zemí včetně pořadatelské, 65% vzorků bylo z Izraele, 35 z ciziny. Členové odborné poroty udělili 136 medailí podle klíče 3% Double gold, 12% Gold a 15% Silver. Absolutním vítězem se stalo makedonské víno Chateau Kamnik Ten Barrels Cabernet Sauvignon 2011 Reserva.

Zdroj: NVC, foto: Luboš Bárta


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...