Novinky brněnských vinoték - prosinec 2014

Brno, 3. prosince 2014 - Spousta vín loňského ročníku čekala na správný okamžik, kdy se objeví na trhu. Předvánoční období se docela nabízí díky obchodnímu potenciálu. A i po stránce kvality je načasování dobré, vína krásně dozrála. Tipy ze všech čtyř moravských vinařských podoblastí pak doplňuje těžší kalibr ze Španělska a zajímavost v podobě vinného želé.

vino-prosinec2014

Casa Cisca 2011 - Bodegas CastanoCasa Cisca 2011

Bodegas Castano
Španělsko, Murcia, Yecla, Espinal
1015 Kč (BUV)

Jedna z vlajkových lodí v portfoliu rodiny Castano. Temně červená barva s granátovými odlesky. Aroma vyzrálých červených plodů se snoubí s elegantní vůní tabáku a kakaa. V robustním avšak harmonickém těle vína je patrná práce se zakulacenou tříslovinou, která dodává vínu důstojnou hedvábnou chuť na patře. Odrůda Monastrell (16 měsíců v barikovém sudu). Teplota servírování 17–18 °C. Alkohol 15 %, zbytkový cukr 3 g/l, kyseliny 5,5 g/l.

Terasy cuvée 2013 VOC Znojmo - VINICE - HNÁNICETerasy cuvée 2013 VOC Znojmo

VINICE - HNÁNICE
Morava, Znojemská podoblast, Hnanice, Terasy
190 Kč (DAR)

Směs dvou odrůd typických pro znojemskou podoblast: Ryzlink rýnský & Veltlínské zelené. Panenský, tedy první sběr hroznů z vinice. Cuvée je zatříděno jako víno originální certifikace VOC Znojmo. Je polosuché, s obsahem 11,7 g/l zbytkového cukru a 6,5 g/l kyselin. Bezcukerný extrakt je 22,0 g/l, alkohol 13,0 %. Ve vínu zlatozelené barvy se snoubí tóny bílého pepře a santalového dřeva. V chuti se prolíná pomeranč s kořenitými tóny. Doporučeno k pstruhovi na bylinkovém másle, případně k bílým nezrajícím sýrům.

Růželé Frankovka rosé 2014 - Víno J. StávekRůželé Frankovka rosé 2014

Víno J. Stávek
Morava
90 Kč (MFM, PEC)

Vinná želé jsou oblíbené v tradičních vinařských zemích, především ve Francii. Kombinuje se například s paštikami a používá se jako základ sladkokyselých omáček. Růželé je vyrobeno z čerstvého moštu Frankovky, který je krátce macerován, aby získal svěží narůžovělou barvu. Konzistence je volena tak, aby želé nebylo příliš tekuté a dalo se použít k namazání na pečivo i při tepelné úpravě. Má jemnou ovocnou vůni po červeném rybízu a šťavnatou, sladkokyselou chuť zralých jahod a třešní.

Ryzlink rýnský 2013 ledovéRyzlink rýnský 2013 ledové

Vinné sklepy Lechovice
Morava, Znojemská podoblast, Oleksovice, U Lipky
360 Kč / 0,2 l (VSL)

Ledové víno se vyrábí z hroznů, které musí ve vinici setrvat minimálně do sedmistupňových mrazů a jejich cukernatost musí dosáhnout nejméně 27 °ČNM. Hrozny musí být do požadovaných teplot, ve vinici důkladně hlídány, nejen proti potenciálním zlodějům, ale hlavně proti početnému nenechavému ptactvu. Takto zmrzlé hrozny se ihned lisují tak, aby z lisu vytekl ten nejkvalitnější mošt a zmrzlá voda v podobě tříště zůstala v lisu. Chuť hroznů v této pokročilé době je vzhledem k vysokému stupni zralosti a již částečnému seschnutí podobná sušeným švestkám nebo švestkovým povidlům.

Sauvignon 2013 výběr z hroznůSauvignon 2013 výběr z hroznů

Vinařství Kovacs
Morava, Mikulovská podoblast, Nový Přerov, Na Štrekách
199 Kč (MBV)

Barva vína je světle žlutá se zlatými odlesky. Vůně je svěží, ovocná. Tóny zralé broskve se příjemně kombinuje s vůní ananasu a bílého angreštu. Chuť je lahodná. Nabízí rozinky, bezinkový med, sušený ananas. Vše završuje elegantní kyselinka a jemná mineralita. 14,0 % alkoholu, 2,2 g/l zbytkového cukru a 7,7 g/l kyselin. Bezcukerný extrakt je 36,6 g/l.

  • Stříbrná medaile – Valtické vinné trhy 2014 (Valtice)
  • Zlatá medaile – Vinařské Litoměřice 2014 (Litoměřice)

Ryzlink rýnský 2013 pozdní sběr - Vinařství Bábíček VacenovskýRyzlink rýnský 2013 pozdní sběr

Vinařství Bábíček Vacenovský
Morava, Slovácká podoblast, Ratíškovice, Hrubé pole
176 Kč (WEE)

Polosuché víno žluté barvy. Vůně lipového květu je doplněna planou broskví a kdoulemi. Plná chuť je harmonická, dlouhá a extraktivní. Víno s vysokým potenciálem zrání v láhvi. Alkohol 10,5 %, zbytkový cukr 13,7 g/l, extrakt 25,9 g/l, kyseliny 7,0 g/l.

Ryzlink vlašský 2013 pozdní sběr - Vinařství U KapličkyRyzlink vlašský 2013 pozdní sběr

Vinařství U Kapličky
Morava, Velkopavlovická podoblast, Zaječí, U Kapličky
149 Kč (VUK)

Polosuché bílé víno s 13,0 % alkoholu, 10,2 g/l zbytkového cukru a 6,7 g/l kyselin. Bezcukerný extrakt je 21,6 g/l. Zelenožlutá barva s kovově zlatými odlesky je náznak plnosti a mazlivosti vína. Ovocná vůně s tóny lučních květů, meruněk a jablíček. Chuť je citrusová, zakončená o dynamickou kyselinu se zbytkovým cukrem. Vhodné k zrajícím sýrům nebo jemným paštikám. Teplota podávání 9–11 °C.

Stříbrná medaile – Národní soutěž vín 2014 – Velkopavlovická podoblast (Velké Pavlovice)

Rulandské šedé 2013 výběr z hroznůRulandské šedé 2013 výběr z hroznů

Vinařství Vajbar
Morava, Velkopavlovická podoblast, Rakvice, Trkmansko
189 Kč (PRE)

Velmi populární odrůda posledních let v mazlivém, polosladkém provedení. K cukru se přidává i pevná alkoholová kostra a živá kyselina. Barva je slámově zlatá s růžovým nádechem. Vůně je velmi široká, výrazná se záhonem kvetoucích jarních květin a meruněk ve všech podobách – od zralých plodů, přes marmeládu až po sušené, v závěru srstnatý angrešt. Chuť je oblá, hladká, přitom však silná, se širokým tělem plným zralého ovoce. Dominují letní průsvitná jablíčka, také i meruňkový kompot a v závěru až gumoví medvídci. Doporučeno k farmářským kuřecím prsům na kořenové zelenině, špeku a smetaně.

Hibernal 2013 pozdní sběrHibernal 2013 pozdní sběr

CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice
Morava, Mikulovská podoblast, Dolní Dunajovice, Kraví hora
189 Kč (MBV)

Suché bílé víno s 11,5 % alkoholu, 4,1 g/l zbytkového cukru a 7,7 g/l kyselin. Bezcukerný extrakt je 20,9 g/l. Ve vůni tóny lipového květu s nádechem kůry z citrusů. Chuť je plná a harmonická. Doporučeno k rybám a sýrům ementálského typu.
  • Stříbrná medaile – GRAND PRIX VINEX 2014 (Valtice)
  • Stříbrná medaile –  Weinparade Poysdorf 2014 (Rakousko)
  • Bronzová medaile – Král vín České republiky 2014 (Praha)

 

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Více na Novinky brněnských vinoték

Přehled vinoték - prosinec 2014

BUV Buenos Vinos PRE Vinotéky Presto
DAR Dary vinic VSL Vinotéka Vinné sklepy Lechovice
MBV Moravská banka vín VUK Vinotéka Vinařství U Kapličky
MFM My Food Market WEE Weenotéka
PEC Petit Cru    


Více v Přehledu brněnských vinoték

 


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...