Ochlaďte se o prázdninách ve vinném sklípku. Víme, kam zamířit!

Brno, 16. července 2014 - Kde se osvěžit v horních letních dnech, pokud vás už nebaví koupaliště a zahraniční dovolená u moře je také už za vámi? Jedna možnost se nabízí sama – spojte cestování po jižní Moravě s ochutnávkou zdejších vín! Mikulov či Valtice coby města vína zná každý, my jsme se však zaměřili na menší vinařské obce.

vinny sklipek krystof turek

I jejich vinaři mají rozhodně co nabídnout a možná právě v jednom ze tisíců malebných vinných sklípků naleznete víno, které vám učaruje. Kam tedy za vínem v létě vyrazit?  

19. července
·    7. den otevřených sklepů, Hovorany. Začátek v 11.00 hod., bohaté občerstvení, vinný autobus a výborná vína místních vinařů. Od 20.00 hod. akce pokračuje zábavou u cimbálu.
·    Krajem vína 2014, Mikulov, náměstí. Letní putování na kole nebo pěšky po vinařských stezkách Mikulovska.
·    Posezení u cimbálu, Vranovice. Začátek v 19.00 hod., k poslechu a zpěvu zahraje cimbálová muzika. Ochutnávka vín z produkce místních vinařů.
·    Víno a umění, Moravská Nová Ves, sklepní uličky Výmol a Zátiší. Ochutnávka vín ročníku 2013, začátek akce v 19.00 hod. K pokochání připravena menší přehlídka módní tvorby mladé návrhářky a tvůrčí práce malby a kresby mladých umělkyň.

24. července
·    Tour de vinohrad, Mikulčice. Poznávací cyklistický výlet s certifikovaným průvodcem sklepními uličkami Mikulčic, bohatý na nevšední zážitky, spojený s prohlídkou moderního provozu rodinného vinařství, včetně řízené degustace v archivním sklepě.

26. července
·    Božické otevřené sklepy, Božice. Od 15.00 do 21.00 hod., těšit se můžete na ochutnávku vín lokálních vinařů, prohlídku sklepní architektury a hospodářství a také výstavu fotografií.
·    Hodovní otevřené sklepy, Moravská Nová Ves. Menší akce u příležitosti Svatojakubských hodů. Sklepy budou otevřeny od 13.00 do 19.00 hod.
·    Vinařská Benátská noc, Sedlec. Ochutnávka 40 druhů vín, gastronomické speciality, od 16.00 hod. skupina Onkels, ohňostroj, dětské hřiště, vstup zdarma.
·    Zámecká vinařská romance, Jevišovice. Přehlídka vín znojemské vinařské podoblasti. Galerie Rýnských ryzlinků, Pohár Suchého čerta z Jevišovic. Začátek v 17.00 hod.

2. srpna
·    Den otevřených sklepů, Jaroslavice.
·    Den vinařů, Petrov u Hodonína. Společenská zábava s možností ochutnávky vín. Začátek v 15.00 hod,  k tanci i poslechu hraje dechová hudba.
·    Šardické sklepy dokořán, Šardice. Od 11.00 hod. bude otevřeno cca 20 sklepů místních vinařů k volné ochutnávce jejich vín. Akci doprovází zpěvem mužský a ženský sbor. Doprava mezi lokalitami zajištěna. Doprovodný večerní program s hudbou a občerstvením.

9. srpna
·    Festivalové Šidleny, Milotice. Otevřené sklepy během Národopisného festivalu Milotice. Od 10.00 do 18.00 hod.
·    Letní slavnost vína, Dolní Dunajovice. Začátek ve 14.00 hod. V odpolední části za poslechu dechové hudby, prokládaného vystoupením folklórních souborů a zpíváním mužských i ženských sborů. Večer taneční zábava.
·    Noční otevřené sklepy, Moravská Nová Ves. Pěkný večer ve sklepě u vína s vinaři! Můžete se těšit na opékání špekáčků, občerstvení zajištěno. Začátek v 19.00 hod.
·    Vavřinecké putování po sklepech, Hrušovany nad Jevišovkou. Začátek ve 13.00 hod.

16. srpna
·    Otevřené vinné sklepy, Čejč. Otevřeno 24 vinných sklepů, připraveno k ochutnání více jak 200 vzorků vín v době od 11.00 do 18.00 hod. Následuje beseda u cimbálu.

22. srpna
·    Hodové túlání po Pulgárských sklepech, Bulhaty. Od 11:00 do 20:00 hod., vstupné 450 Kč.

23. srpna
·    Letní setkání u vína, Bošovice. Ochutnávka vín z Bošovic a okolí, cimbálová muzika, občerstvení zajištěno. Začátek akce ve 14.00 hod.
·    Víno a burčák z otevřených sklepů, Mikulčice.
·    Zarážání hory pod vrchem Žerotín, Strážnice. Strážničtí hotaři přečtou Horenské právo, k tanci i poslechu bude hrát cimbálová muzika.
·    Zarážání hory, Vlkoš.

Zdroj: NVC


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...