V Urban centru přiblíží odkaz i loňské výročí narozenin J. G. Mendela

Brno, 25. července 2023 - Významná výročí lze při troše snahy najít pro každý rok. Některá jsou ale tak výjimečná, že se jejich připomínky do jednoho roku ani nevejdou. Takové to je v případě Gregora Johanna Mendela, otce genetiky, který by v roce 2022 oslavil své 200. narozeniny. Za „Rokem s Mendelem“ se ohlíží výstava od 19. července přístupná v Urban centru na Mečové a připomíná, že odkaz jednoho z nejvýznamnějších vědců žije dál.

mendel hrasek

„Kulaté výročí, které se zopakuje až za sto let, jsme maximálně využili. Nejenže proběhly různé akce, které oslavovaly a připomínaly odkaz otce genetiky, ale – a z toho mám obzvlášť radost – podařilo se veřejnost motivovat k tomu, aby se zapojila aktivně. Díky minigrantům, které jsme opakovaně vypsali, vzniklo v posledních dvou letech mnoho zajímavých projektů či výrobků,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková.

Žadatel o tuto podporu v maximální výši 50 tisíc korun měl za úkol přijít s myšlenkou, jak poutavě ocenit Mendelovu životní dráhu. Ve výsledku vzniklo 27 zajímavých nápadů z oblastí všeho druhu. „Díky podpoře od města se tak například do Augustiniánského opatství dostala replika meteorologické budky, která do značné míry připomíná přístroje, s nimiž pracoval sám slavný genetik. O kousek dál se na zahrádce kavárny tyčí v letních měsících slunečníky s motivy hrachových lusků, tedy plodiny, která se stala symbolem zkoumání dědičnosti. V naší gastrometropoli ale samozřejmě nezůstali pozadu ani barmani nebo cukráři. Nový speciální koktejl se dokonce ukázal na prestižní mezinárodní barmanské soutěži, k dostání byla zelená hrášková cukrová vata, sušenky s polevou v podobě Mendelových brýlí nebo hrášková zmrzlina,“ doplnila primátorka.

Některé produkty z minigrantů Mendel budou prezentovány na nové výstavě v Urban centru, dostupné od 19. července do 8. září. Výstavní panely připomenou rekonstrukci Mendlova náměstí včetně sochy Hrachovina, otevření skleníku i stezky po stopách vědcova působení v Brně nebo festival a mezinárodní vědeckou konferenci. Ve fyzické podobě tu budou přítomny knihy a další propagační předměty, dynamiku expozici dodají videa z jednotlivých aktivit. Kromě akcí a událostí, které Brno provázely po celou dobu oslav výročí v roce 2022, pozve výstava i na ty, které na nás ještě čekají v tomto roce.

Urban centrum na Staré radnici je otevřeno od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin s polední pauzou mezi 12. a 13., vstup je zdarma.

Zdroj: TIS MMB


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Prosinec 2018  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..