Bohemia JazzFest se vrací na náměstí Svobody

Brno, 15. července 2022 - Festival Bohemia JazzFest se po třech letech vrací na náměstí Svobody. Koná se od 18. do 19. července a je jako vždy pro všechny návštěvníky zdarma. Stejně jako dva předchozí ročníky, které se uskutečnily v komornější atmosféře na nádvoří radnice Brna-střed (2020) a na Dominikánském náměstí (2021), i tento letošní 17. ročník podporuje městská část Brno-střed.

BJF014-Brno foto David Peltan091

Mottem letošního festivalu je: Jsme si blíž, než si myslíme, které má vyjádřit, jak úzce jsou všichni společně v Evropě spojeni nejen ekonomicky, ale i kulturně. Bohemia JazzFest je zařazen mezi oficiální akce českého předsednictví Evropské unie a festival proto představí špičku současné evropské hudby. Brněnské náměstí Svobody rozezní hudebníci z Rakouska, Slovenska, Česka a nebude chybět ani zástupce kolébky jazzu – USA. Městská část Brno-střed byla doposud partnerem všech ročníků a i letos aktivně festival podporuje finančně a organizačně.

„Brno je spojeno s takovými osobnostmi jazzu, jako jsou Gustav Brom, Jaromír Hnilička, Helena Blehárová, Laďa Kerndl a další. Proto jsem rád, že je po třech letech Bohemia JazzFest zpět na náměstí Svobody a městská část Brno-střed je opět partnerem festivalu,“ uvedl starosta městské části Brno-střed Ing. arch. Vojtěch Mencl.

V dnešní nelehké době, kdy se zdá skoro nemožné být připraven na nejistou budoucnost, umění improvizace nabírá na významu a hodnotě nejen v hudebním světě, ale i v našich každodenních životech. Zakladatel a ředitel Bohemia JazzFestu Rudy Linka říká: „Jazz je hudba založená na svobodě, individualitě a respektování všech spoluhráčů, a tak se mnou snad budete souhlasit, že jazz je pravým opakem totalitního režimu. Jazz je nejvyšším stupněm demokracie a lidskosti. Jazz je hudba, která nejen spojuje, ale i rozdává radost a životní energii, která je, obzvlášť v dnešní době, tak velice potřebná.“

První den brněnského programu festivalu 18. července zahájí slovenský bluesový zpěvák Peter Lipa, jedna z nejvýznamnějších osobností slovenské jazzové scény. Jeho hudba vychází ze spojení jazzu a blues, inspirovaného zpěváky jako Jimmy Rushing, Ray Charles, Joe Cocker nebo Bobby McFerrin. Jako první zpěvák na Slovensku uplatňuje v jazzové hudbě slovenštinu. Na něj naváže český kvartet Tomáš Liška & Invisible Word a poté Christian Havel Sextet a Lori Williams. Christian Havel je jeden z předních evropských jazzových kytaristů. Už několik let spolupracuje s Lori Williams, která přináší hudební všestrannost, báječný hlas v kombinaci s úžasnou přítomností na pódiu.

Druhý festivalový den otevře Milan Svoboda Quartet. Skladatel, dirigent, jazzový pianista a pedagog Milan Svoboda je jednou z předních osobností české hudební scény. Mezinárodní renomé si získal jako jazzový pianista a kapelník, je například dirigentem Pražského Big Bandu. Jeho skladatelské a dirigentské schopnosti pokrývají širokou škálu stylů včetně moderního jazzu, muzikálové, filmové, divadelní či současné vážné hudby. Jako mentor inspiruje novou generaci jazzu. Představí se také Martin Brunner Trio a program festivalu uzavře saxofonová legenda Steve Coleman s Five Elements. Legendární altový saxofonista a skladatel Steve Coleman je široce uznáván jako jeden z nejvlivnějších umělců ve světě moderní improvizované hudby. Se svým souborem Five Elements využívá volné i předem složené motivy a melodické úryvky, které nástroje mohou hrát v libovolném pořadí a přeskakovat mezi různými sekcemi. Tak může vznikat nová forma s každým představením.Hrát na náměstí Svobody se začíná vždy v 17.30 hodin, poslední vystoupení končí v 22.00 hodin.

Součástí festivalu, který se už konal v Praze, Plzni, Liberci, Hluboké nad Vltavou a Domažlicích, je udělení ceny Bohemia Jazz Award. Ta je každoročně udělována za umělecký přínos a popularizaci jazzové hudby některému z vynikajících jazzových umělců. Cenu tvoří skleněná plastika uznávaného výtvarníka Zdeňka Lhotského, která svým tvarem dlažební kostky symbolizuje středoevropská historická náměstí, na kterých se festival Bohemia JazzFest koná. Tento rok cenu převzal Julian Lage na závěr svého festivalového koncertu v Praze 11. července.

Foto: David Peltán


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...