Cirkusová kultura v Brně ožívá, chystá se festival ReFreš Manéž

Brno, 8. června 2021 – Po roční covidové pauze bude lužánecké pracoviště Legato v brněnských Kohoutovicích plné artistů nejen z Brna. Ve dnech 10. až 12. června se tamní zahrada promění v jeviště s cirkusovými představeními, divadlem pro děti, hrami i ochutnávkou akrobatických disciplín.

cirkus legato luzanky

Cílem letošního ročníku je vrátit cirkus tam, kam patří. Přesunout ho z online světa zpět k lidem, divákům a cirkusovým nadšencům. Vzít do hry spící cirkusové náčiní a opět začít cirkusem žít. Off-line.

Festival Freš Manéž vznikl v roce 2014 pod organizátorskou taktovkou Cirkusu LeGrando, který působí na lužáneckém pracovišti Legato. Jeho cílem bylo vytvořit prostor pro setkávání mladých, začínajících artistů, jejich trenérů a cirkusových pedagogů z celého Česka a také partnerských cirkusů ze zahraničních. Prostor pro sdílení a předávání cirkusových dovedností, zkušeností a zážitků, a to prostřednictvím různých společných aktivit, jako jsou workshopy, společné tréninky, hry a další. Vzhledem ke stávající situaci není takto velké mezinárodní setkání, proto bude letošní verze trochu jiná, spíše lokální a komorní. Bude light, ale přesto naplněná nadšením z cirkusu.

„Diváci každého věku si užijí představení pražského novocirkusového seskupení Holektiv, premiéru brněnského klaunského dua Labil Bones, legrandí DuoHáro či krátké ukázky z tvorby mladých brněnských artistů. Pro děti zahraje Minicirkotheater,” pozval milovníky novocirkusového umění ředitel festivalu Jovan M. Jovanovski.

Pro ty, kteří chtějí zažít cirkus na vlastní kůži, jsou připravené páteční cirkusové hry. Vzduchem budou létat kuželky, roztočí se pedály jednokolek a bude se balancovat ve výškách. Na sobotu je připravena zahradní ochutnávka cirkusových disciplín. Vstupenky budou k dispozici na místě. Akci pořádá brněnský Cirkus LeGrando za podpory Magistrátu města Brna.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...