Mladí přátelé výtvarného umění oslavují i vzpomínají v Domě pánů z Kunštátu

Brno, 24. února 2021 – Nejenom Dům umění města Brna oslavil v roce 2020 kulaté, již 110. výročí své existence. Loňský rok byl jubilejním též pro sdružení Mladí přátelé výtvarného umění, založené v roce 1960 tehdejším ředitelem Domu umění Adolfem Kroupou a výtvarným pedagogem a teoretikem Igorem Zhořem.

vystava dum umeni mesta brna

V Domě pánů z Kunštátu vznikla při této příležitosti výstava, která představuje činnost sdružení, jeho hlavní osobnosti, uměleckou tvorbu a nabízí i edukační program. Potrvá až do 16. května 2021, její zpřístupnění bude vázáno na platná protiepidemická opatření.

Organizace Mladí přátelé výtvarného umění (zkráceně MPVU) se zaměřovala na opomíjenou skupinu návštěvníků kulturních institucí – mládež ve věku mezi 15 a 30 lety. Cílem bylo iniciovat zájem mladých o výtvarné umění a neformálním způsobem je seznamovat s domácí i zahraniční uměleckou scénou. Součástí pestrého programu byly nejrůznější komentované prohlídky, besedy, projekce a představení, zájezdy, návštěvy ateliérů a další akce. Prostřednictvím realizovaných pořadů získávali členové MPVU i tehdy nedostupné informace o aktuálních trendech ve světovém umění. Svým programovým zaměřením bylo MPVU na československé poměry jedinečné a zájem mladého publika tomu odpovídal. Členy MPVU nepojil jen zájem o výtvarné umění, ale i pocit soudržnosti, možnost v relativně svobodném prostoru otevřeně sdílet své názory.

Expozice seznamuje návštěvníky s jednotlivými programovými okruhy a realizovanými aktivitami členů MPVU. Dobové dokumenty, korespondence, fotografie a obrazové materiály vypovídají o záměrech a obsahové náplni pořadů i o dalších aktivitách, jako bylo výtvarné studio mladých, D-klub, skupina fotografů při MPVU, group m, programy klubovny s hudebními a literárními pořady, kolektivní happeningové a landartové akce a další. Samostatná kapitola je věnována Igoru Zhořovi, na jehož ideových koncepcích spočívala teoretická báze organizace. Přehlídky tvorby mladých neprofesionálních výtvarníků spolupořádané sdružením MPVU od konce šedesátých let přibližují ukázky prací, které tehdy byly na výstavy vybrány. Rovinu přátelských vztahů zastupuje videodokument s rozhovory s bývalými členy MPVU.

Retrospektivní část výstavy je propojena s aktuálním edukačním programem, který návštěvníky oslovuje k aktivní účasti a reakci na jednotlivá témata projektu. Tím se navazuje na původní ideu sdružení, tedy oslovení, vyvolání zájmu diváka o svět umění.

Výstava i publikace, vydaná u příležitosti výstavy, vycházejí především z výzkumu archivu Domu umění města Brna, archivu Jiřího Valocha, uloženého v Moravské galerii v Brně, archivu Igora Zhoře, za spoluúčasti majitelů dalších soukromých archivů.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...