V Polárce uvedou legendárního hrdinu Vinnetoua

Brno, 20. února 2019 – K sezóně věnované hrdinství a hrdinům v Divadla Polárka přispěje režisér Jiří Jelínek Vinnetouem Karla Maye. V inscenaci na velké scéně, jejíž premiéra se uskuteční 23. Února, budou diváci od šesti let moci sledovat, jak malý indián vyrůstá ve šlechetného a statečného ochránce těch, kteří jsou i přes jeho činy odsouzeni, aby ze svých lovišť navždy zmizeli.

Vinnetou inscenacni tym divadlo polarka

Hrdina, kterého z obrovského množství mayovek a jejich filmových zpracování důvěrně znají čtenáři a diváci většinou dnes již dospělí, je opravdu z těch šlechetných, dobrých, statečných a bezvýhradně spravedlivých. Možná i proto patří také mezi ty, kteří nám, když dospějeme, připadají poněkud úsměvní. Jelínek ale nahlíží na Vinnetouův příběh očima žen-indiánek, které nejprve Vinnetoua vychovaly a teď čekají u ohně až se jejich muži vrátí z boje. Věří tomu, že se vrátí. Co jim zbývá? A tak vcelku oprávněně vzniká mýtus o neporazitelných, statečných a dobrých válečnících.

„Vinnetua hrajeme proto, že je to vzor. Dlouho jsem přemýšlel, jestli existuje nějaký absolutní hrdina, postava, která nemá žádné, byť drobné negativní vlastnůstky. Hrdinové nejsou. A přitom je tolik potřebujeme! Proto hrajeme o čestném, statečném a neomylném rudém gentlemanovi-Vinnetouovi,” popisuje svou volbu Jelínek. „Jediné, co tomu chlapíkovi trochu chybí, je humor, tak jsme si dovolili mu ho trochu dodat.”

V rolích indiánských žen se představí téměř celá dámská šatna Divadla Polárka a hostující Monika Jelínková, Růžena Dvořáková a Anna Hřebíčková. Vinnetoua hraje nejnovější posila souboru Jaroslav Tomáš.

Jiří Jelínek má již v současné době na repertoáru Divadla Polárka muzikál pro celou rodinu Cirkus unikum, Pohádky 1000+1 noci pro děti od tří let a letošní Taneční hodiny pro malé a ještě menší neboli Tančírnu. Stejně jako tyto inscenace bude mít i Vinnetou výraznou hudební složku, jejímž autorem je opět kapelník Divadla Polárka David Smečka, který se zároveň představí v roli Old Shatterhanda. Autorkou scény a loutek je Bára Čechová, kterou diváci Polárky znají již z Cirkusu Unikum.

 


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...