DAS FILMFEST uvede nejlepší německy mluvené filmy

Brno, 15. října 2018 - Dokument věnovaný Miloši Formanovi, historický film o geniální slepé klavíristce, jíž jednu ze svých skladeb věnoval sám Mozart, černočerná komedie o berlínské techno scéně, příběh tzv. kata Židů z Vilniusu nebo napínavý policejní thriller – festival německy mluvených filmů DAS FILMFEST připravil pro své návštěvníky vybranou ochutnávku toho nejzajímavějšího z aktuální filmové produkce Německa, Rakouska a Švýcarska.

das filmfest brno film

Od 29. října do 2. listopadu budou vybrané snímky k vidění v brněnském kině No Art a v Místodržitelském paláci.

DAS FILMFEST letos opět nabízí žhavé novinky z oblasti hraného i dokumentárního filmu. K nejočekávanějším titulům letošního programu patří bezesporu zahajovací snímek, hvězdně obsazená muzikálová tragikomedie Mackie Messer – Brechtův Třígrošový film (Mackie Messer – Brechts Dreigroschenfilm), soudní drama o bývalém nacistickém funkcionáři Murer – Anatomie procesu (Murer – Anatomie eines Prozesses) nebo úchvatná komedie o párové terapii Zázračné cvičení (Die Wunderübung).

Festival německy mluvených filmů DAS FILMFEST uvede například zmiňovaný snímek Murer – Anatomie procesu (Murer – Anatomie eines Prozesses), dále cenami ověnčený policejní thriller Cops, energický snímek o dospívání a hledání vlastní identity Blue My Mind či velkoryse pojatou a divácky mimořádně úspěšnou „pohádku pro dospělé“ Timm Thaler aneb O chlapci, co prodal svůj smích (Timm Thaler oder das verkaufte Lachen).

Diváci se mohou těšit také na černou komedii o berlínské techno scéně Magical Mystery aneb Návrat Karla Schmidta (Magical Mystery oder: Die Rückkehr des Karl Schmidt) a o ztrátě idylického místa bude vyprávět snímek Zahrada (Sommerhäuser). Erik & Erika ukáže mistryni světa ve sjezdu na lyžích Eriky Schinegger, svádějící boj proti předsudkům, když se zjistí, že je vlastně Erik Schinegger a snímek Světlo (Licht) odvypráví příběh emancipace silné a nezávislé umělkyně Marie Theresie Paradis, která na rozdíl od svých současníků Haydna, Glucka a Mozarta upadla do zapomnění.

Program nabídne svěží vztahovou komedii Kim má penis (Kim hat einen Penis), precizní studii vztahu, který ustrnul v každodenní rutině Vakuum či zábavnou komedii o párové terapii Zázračné cvičení (Die Wunderübung). Film Tenkrát v zemi indiánů (Es war einmal Indianerland) přináší divoký žánrový mix Coming-Of-Age, psychedelického velkoměstského westernu, hudebního videa a roadmovie. Diváci si budou moci vychutnat také křehkou, civilní a realistickou romanci z místa, kde není vidět na nebe, nebo ceněný snímek o dospívání Hördur – mezi světy (Hördur – Zwischen den Welten).

Velice silná je v letošním roce populární sekce DIE DOKU. Kromě snímků věnovaných filmovým velikánům (Life as it is: Miloš Forman on Miloš Forman) uvede například snímek Švýcar Chris (Chris the Swiss), ve kterém se režisérka vydává po stopách svého bratrance – novináře, jenž za nejasných okolností zahynul ve válce v Jugoslávii. Do svědomí sáhne snímek Eldorado, ve kterém režisér Markus Imhoof mapuje osudy lidí na útěku.

 


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...