V Besedním domě zahraje nejrychlejší klavírista světa Lubomyr Melnyk

Brno, 23. října 2017 - Soubor brněnské ProART Company připravil multižánrový projekt Poetické úvahy ve volných chvílích s nejrychlejším klavíristou na světě, zakladatelem Continuous Music – Lubomyrem Melnykem z Ukrajiny. Projekt bude uveden 28. října v Brně v rámci Moravského podzimu a v Praze Českém muzeu hudby. Autorem je režisér a choreograf Martin Dvořák, který chce uctít tvorbu filmového režiséra Petra Weigla. V představení se objeví mj. emeritní primabalerína ND Brno Renata Poláčková, stejně jako balerína Wiener Staatsoper Irene Bauer a herec Městského divadla v Brně Aleš Slanina.

melnyk klavirista nejrychlejsi na svete

„Weiglovy hudební filmy patří mezi poklady československé kinematografie a přesto budou vždy ležet na okraji zájmu mainstreamové společnosti. Svou uměleckou výpovědí dosahují až kamsi k obzorům pomyslné divadelně-filmové dokonalosti. Dnes už takto nikdo netočí a asi ani točit nebude. Weigl je jedna velká epocha, která se uzavřela. Mezi trendy dnešního coolness umění a diletantského tvůrčího přístupu trčí Weiglovo dílo do nebeských výšin. Mé Poetické úvahy nejsou scénickým přepisem jeho stejnojmenného filmu, který jsem bohužel nikdy neviděl, ale mou pokornou momentální inspirací nad jeho odkazem, obrazem a slovem,“ říká Martin Dvořák.

Zásadním prvkem tohoto projektu je ale hudba Lubomyra Melnyka, který vystavěl svůj osobitý hudební styl z praxe korepetitora moderních tanečních lekcí choreografky Carolyn Carlson v Pařížské opeře. Melnyk je známý svou kontinuální hudbou, klavírní techniky založené na extrémně rychlých tónech a komplexních notových sériích, obvykle s drženým pedálem, ve snaze prolínat jejich vzájemné rezonance. Většina z jeho hudby je pro klavír, ale složil i komorní a orchestrální díla. Melnyk je rovněž autorem metodiky tzv. kontinuální hudby "The Art of Continuous Music". Je držitelem dvou světových rekordů: v jedné sekundě dokázal zahrát 19,5 not a po celou hodinu dokázal hrát mezi 13-14 notami za sekundu. Ve svém oboru nemá ve světě konkurenci a patří mezi mezinárodně respektované hudebníky a umělce.

Premiéra se uskuteční v Brně 28. 10. v 19:30 v Besedním domě v rámci Moravského podzimu a o den později 29. 10. v Praze v Českém muzeu hudby.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události