Výstava ve Vaňkovce přiblíží Santiniho baroko ve Žďáře

Brno, 8. srpna 2016 - Od 15. do 31. srpna se v brněnské Galerii Vaňkovka představí formou velkoplošných fotografií a videoprojekce Zámek Žďár nad Sázavou a jeho unikátní Muzeum nové generace. Nová výstava zavede obyvatele Brna do historie barokní architektury a cisterciáckého kláštera.

zamek zdar nad sazavou santini

Formou velkoplošných fotografií o rozměrech 2×2 m a projekce videí s audioprůvodcem představí Brňanům v prostorách obchodního a společenského centra Galerie Vaňkovka architektonické barokní perly architekta Santiniho v Zámku ve Žďáru a Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který je zapsán na seznamu UNESCO. Výstava zároveň nabídne ochutnávku teprve nedávno otevřeného Muzea nové generace, které netradiční formou a za pomocí nejmodernější techniky provází návštěvníky historií cisterciáckého kláštera a baroka.

Muzeum využívá multimediální prezentace, kombinuje vystavené exponáty s audiovizuálními projekcemi a hudbou, takže návštěvník může historii skutečně „zažít“ všemi smysly. Výstava je zároveň pozvánkou na výlet pro milovníky historie, přírody i jiných volnočasových aktivit, které Zámek Žďár nad Sázavou a jeho okolí obyvatelům Brna v letošní sezóně nabízí, jako např. prohlídkovou trasu Po stopách Santiniho a Umění baroka ze sbírek Národní galerie v Praze.

Výstavu dne 15.8.2016 zahájí hrabě Constanin Kinský, který se svou manželkou Marií na zámku spravuje rodový majetek a rozvíjí zde řadu kulturních a společenských aktivit se zapojením místního obyvatelstva, návštěvníků z celé České republiky i zahraničí. Vytváří tak ze Žďáru nad Sázavou místo mezinárodního setkávání.

„Naším cílem je učinit z areálu zámku živé místo pro tvořivost a kreativitu, aby návštěvníci mohli být přímo účastni daných akcí, aktivně se zapojit a získat zase jiný pohled na toto místo a jeho historii – a to během celého roku. Aby šlo o místo setkávání a spolupráce,“ uvedl Constantin Kinský.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...