JazzFestBrno začíná, těšte se na nadupané koncerty i jamsessions!

Brno, 11. února 2016 - Americké hudební hvězdy Wynton Marsalis, Wayne Shorter, Gregory Porter a Robert Glasper, to jsou čtyři nejzářivější jména 15. ročníku mezinárodního hudebního festivalu JazzFestBrno. Ten od 12. února do 28. dubna nabídne během dvanácti hudebních večerů třiadvacet koncertů.

JazzFestBrno 2016 saxofon

Dramaturgie festivalu však přinese i pestrou přehlídku toho nejlepšího z Evropy. Nejpočetnější zastoupení logicky patří domácím a slovenským hudebníkům. Brno se může těšit na hravé vokální sexteto Skety, různými žánry protřelého, ale jazzu stále věrného Ondřeje Rumla, stálici české scény Roberta Balzara či v New Yorku etablovaného hammondkáře Ondřeje Pivce. Na brněnský JazzFest zavítá také invenční trio Tomáš Liška, Luboš Malina a Michal Nejtek, kteří dovezou zbrusu nové nadžánrové album Fragile Bliss.

Zahraniční hosty kromě již zmíněných Američanů zastupují mimo jiné legendární polský trumpetista Tomasz Stańko, izraelská dvojice Yaron Herman a Ziv Ravitz. Že hudba stírá hranice, ukáže například koncert špičkového německého bubeníka Jochena Rueckerta s americkým saxofonistou Markem Turnerem, mezinárodní formace španělského kytaristy Alberta Vily či slavnostní koncert jednoho z nejvyhledávanějších sidemanů české scény Petra Dvorského. Padesátiletý kontrabasista oslaví své jubileum po boku Emila Viklického, ale také úspěšného rakouského uskupení WinterFisch pianisty Waltera Fischbachera.

Vstupenky na všech dvanáct festivalových večerů, které přinesou třiadvacet koncertů, jsou v prodeji na webu jazzfestbrno.cz a v běžných předprodejích. Chybět nebudou ani oblíbené večerní jamsessions, které letos hostí zejména hudební klub MusicLab. Festival zahájí už tento pátek beznadějně vyprodaným dvojkoncertem v Sono Centru americký big band Jazz at Lincoln Center Orchestra vedený trumpetistou Wyntonem Marsalisem.

Mimořádný zážitek obstará 8. března v Bobycentru sametový baryton zpěváka Gregoryho Portera. Hlavní část festivalového programu pak přijde na řadu v dubnu. „Vrcholem hlavní části bude koncert all-star kvarteta saxofonisty Waynea Shortera. Troufnu si říct, že je to událost, která už se v Brně a možná ani v České republice nemusí opakovat a dle zájmu o vstupenky si ji nenechají ujít ani fanoušci jazzu ze Slovenska, Rakouska či Polska,“ říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka. Kultovní americký saxofonista ovlivnil hned několik generací jazzmanů a na rozdíl od některých svých vrstevníků nepřestává ani ve svých dvaaosmdesáti letech objevovat ve své hudbě nové a překvapivé prvky.

Vedle dalších světových hvězd, jakými jsou již zmínění Robert Glasper, Tomasz Stańko či Yaron Herman, se však v Brně představí také česká a slovenská špička. Vokální sexteto Skety vlétlo na domácí jazzovou scénu jako uragán. Po vítězství v prestižní rakouské soutěži Vokal.Total se nyní mladá šestice může pochlubit také čtyřmi čerstvými nominacemi na prestižní ceny Contemporary A Cappella Recording Award, které jsou obdobou Grammy v žánru a cappella. Jazz zůstává srdcovou záležitostí pro zpěváka Ondřeje Rumla. Ten je známý široké veřejnosti ze soutěže X Faktor a z úspěšných muzikálů. V Brně se vrátí ke svému oblíbenému žánru společně s česko-slovenskou kapelou Matej Benko Quintet.

„Tvůrčí spojení Ondřeje Rumla a kapely Mateje Benka je téměř dokonalou symbiózou. Jejich společná rekonstrukce písniček Jaroslava Ježka respektuje originál, ale zároveň přináší čerstvý pohled na časem dobře prověřený repertoár,“ hodnotí Spilka. Na JazzFest míří také trio Roberta Balzara, jednoho z nejuznávanějších českých kontrabasistů a dvorního sidemana Dana Bárty. Balzarovo trio tentokrát doplní italský klarinetista Gabriele Mirabassi. „Gabriele Mirabassi je fenomenální muzikant. Věřím a těším se, že spolu s ním, Jiřím Levíčkem a Kamilem Slezákem opět objevíme nějaké nové obzory,“ láká Balzar.

Banjo, piano a kontrabas. To je základní trojice nástrojů unikátního a kritiky velmi pozitivně hodnoceného spojení předních českých hudebníků a skladatelů Luboše Maliny, Tomáše Lišky a Michala Nejtka. Jejich tvorba se vymyká veškerým žánrovým škatulkám a slibuje silný a originální hudební zážitek. Na JazzFest přijede také jeden z mála českých hudebníků, kteří dokázali uspět i v New Yorku. Hammondkář a držitel prestižní Ceny Anděl Ondřej Pivec se ze zámoří vrací na jedinečnou sérii koncertů se znovuobnovenou kapelou Organic Quartet. Bohatou českou a slovenskou stopu na festivalu pak zastupují také WUH Trio, Petr Beneš Quartet s hostujícím Miroslavem Hloucalem a Rio Danubio.

Letošní koncerty se uskuteční v reprezentativních koncertních sálech. Světové a české hvězdy zahrají v Bobycentru a Sono Centru, menší koncerty pak tradičně zavítají do Alterny a Divadla Husa na provázku. Tradiční koncert Katedry jazzové interpretace JAMU hostí Divadlo na Orlí. Oblíbené jamsessions zavítají především do hudebního klubu MusicLab. Jamsessions tentokrát dramaturgicky navážou na hlavní koncerty daného večera. „Po koncertu Gregoryho Portera tak bude jam věnován klasickým jazzovým standardům, na vystoupení Roberta Glaspera zase naváže unikátní Live Hip Hop Lab Jam, který spojí studované hudebníky, rapery a MC's na jednom pódiu,“ přibližuje projektový manažer MusicLabu Dominik Drgoň. Vstupné na všechny jamsessions je dobrovolné a připojit se může každý, stačí si přinést nástroj.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...