Snow film fest ve Scale nabídne sníh, led a adrenalin

Brno, 20. října 2015 - Zima pomalu přichází a její příchod už tradičně předznamenává přehlídka nejlepších zimních filmů Snow film fest. Ten zavítá do kina Scala v Brně  4. a 5. listopadu a bude o extrémním lyžování, skialpinismu, zimních expedicích a dalších extrémních radovánkách.

snow film fest scala 2015 brno

Letošní ročník přivítá v Brně i špičky zimních sportů. Diváci se tak mohou těšit na Robina Kaletu, bratry Švihálky nebo Beton ski team.

Milovníci sněhu, ledu a zimních sportů mohou zhlédnout celovečerní pásmo těch nejúspěšnějších filmů, které byly oceněny na prestižních světových festivalech, ale i zajímavé expediční filmy z české a slovenské kotliny.  V letošním roce se diváci mohou těšit i na přednášky těch nejlepších lyžařů a skialpinistů v ČR. Každý den proběhnou dvě přednášky.

Festivalová porota pro diváky jako vždy vybrala filmové lahůdky se zimní tematikou - s aktéry jednotlivých snímků zažijete extrémní situace během polárních expedic, neopakovatelné momenty zdolávání těch nejtěžších překážek, které možná odhalí, proč se často vydávají za hranice svých možností, na hranici života a smrti. Stanete se svědky šokujících výkonů sportovců  i chvílí, které tráví mimo nedozírné arktické pustiny i na vrcholcích zasněžených hor, když opadne adrenalin a čas tráví se svou rodinou.  

“Já osobně se letos nejvíc těším na Martina Šťourače a Karla Svobodu ve filmu The Pamir Game a zejména na povídání s nimi, protože by na festival měli dorazit rovnou z expedice v Nepálu, kde se pokusí sjet osmitisícovku Manaslu na lyžích," upozorňuje ředitel festivalu Daniel Hála na jeden z českých filmů z festivalového programu.

Martin a Karel se ve filmu The Pamir Game vydávají na nejvyšší horu bývalého sovětského svazu Pik Komunisma (7495m) v tádžickém Pamíru,  jejich výstup ale zastaví obrovská lavina. Co dělat, když se  střetnete s lavinou, ztratíte vybavení a vaše vysněná mise je ztracená? Vymyslíte si nový cíl, u kterého si opět budou všichni klepat na čelo!

Zkrotit “Nezkrotnou Antarktidu” se rozhodl horolezec a dobrodruh Mike Libecki, který často spolupracuje s National Geographic. Plán byl najít největší koncentraci dosud neobjevených vrcholů a v oblasti uskutečnit tolik prvovýstupů, kolik drsné antarktické počasí a kondice lezců dovolí.

Dokumentarista Tomáš Galásek ve filmu “Few Days” sleduje dvě skupiny českých freeskiingových jezdců, z nichž obě mají stejný cíl, avšak odlišný způsob jeho zdolání. Jejich přístup k horám ukazuje jednu společnou vášeň: svobodu a čerstvý prašan. Na heliskiing ve Švédsku se vydal mj. Robin Kaleta spolu s českým olympionikem Ondřejem Bankem.
       
“Arrowhead 135” je název filmu režisérky a lezkyně Brendy Piekarski, ale také název ultramaratonu napříč severní Minessotou, který patří mezi padesátku nejnáročnějších závodů na světě. Donutit zmrzlé tělo ke zdolání 135 mil na sněžném kole, běžkách, nebo pěšky za 60 hodin v mrazech -48 °C totiž není žádná hračka.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...