Znojemský Šramlfest nabídne koláž zážitků i kapely z Ukrajiny a Maďarska

Brno/Znojmo, 24. července 2014 - Živelná kapela z Maďarska, mix tradiční nástrojů a elektroniky v podání oceňovaného ukrajinského dua Zapaska nebo špička české alternativní scény Dva a Květy. I letos pořadatelé znojemského Šramlfestu připravili koláž zajímavých hudebních projektů, nevšedních divadel, workshopů, výtvarných děl a gurmánských zážitků. Těšit se z něj mohou místní i návštěvníci Znojma 25. a 26. července přímo na Mikulášském náměstí v centru města.

fanousci-publikum-koncert-krystof-turek

Žánrově se Šramlfest rozkročil od jazzu, přes pouliční muzikantství postavené na tradičních nástrojích až po kapely kombinující elektronickou hudbu s rytmy funku a hip-hopu. „Návštěvníci si tak letos budou moci poslechnout výborné muzikanty a skupiny, které své vystoupení staví na improvizaci či klidných melodiích, nepřijdou ale ani o rytmickou hudbu, která má sílu roztančit celé náměstí,“ popsal hudební dramaturg letošní přehlídky Jan Krejčí.

Dva ve Znojmě představí svoji novou desku Nipomo, se kterou na jaře tato pardubická dvojice plnila americké kluby. Světově zní i ukrajinské duo Zapaska, které do Znojma přiveze svojí kreativní hudbu na pomezí world music, alternativy a elektroniky. Improvizace vycházejí z tradičního folkloru Čech, Moravy, Bretaně, Balkánu a Skandinávie pod Mikulášským kostelem zase nabídnou česko-francouzské Deliou. Energické a dynamické vystoupení slibuje pověst skupiny Carpet Cabinet. Nebude ale chybět ani hudba se znojemskými kořeny. Radium.NFO nabídne svoji fúzi jazzu a d´n´b.

Za hudební nabídkou nezůstala pozadu ani ta divadelní. „Diváci uvidí hned dvě představení založené na akrobatických dovednostech jejich představitelů, nebudou ale chybět ani promyšlené gagy a improvizace,“ nastínil divadelní dramaturg Lukáš Krejčí. Zkoumat co je „Fér play“ bude performance železného muže a dvou kujných žen divadla Cirkus Mlejn. Lehce cinklé představení, v němž se mísí pohybové divadlo, žonglování, tanec, závěsná a pozemní akrobacie zase ukáže uskupení Cink Cink Cirk. Návštěvníky ale čeká i temná improvizační groteska Funebráků nebo hasičská klauniáda Squadry Sua Bomberos.

Nabitá je i výtvarná část festivalu. Otázku vztahu současného umění a náboženství bude zkoumat výstava studentů Ateliéru Environmentu Fakulty výtvarných umění v Brně v kapli svatého Václava. “Letos budeme také vzpomínat na zesnulého Filipa Topola, připomene ho výstava černobílých fotografií v Domě Na Věčnosti a v neděli na závěr festivalu filmová projekce jeho varhanního koncertu,” upřesnil předseda pořádajícího sdružení Na Věčnosti Ivo Bílek.

Na speciality vzniklé skloubením světové a domácí kuchyně návštěvníky láká festivalová gurmánská nabídka. Ve workshopech si budou moci vyzkoušet například kreslení na tělo. Pokud se lidé rozhodnou koupit sponzorskou vstupenku, dostanou šanci vylosovat si při vstupu zajímavé ceny.

Šramlfest se letos bude ve Znojmě konat už po sedmé. V historickém centru města ho připravuje díky podpoře města Znojma a Znojemské Besedy občanské sdružení Na Věčnosti. Za jednodenní vstupné návštěvníci zaplatí 250 Kč. Dvoudenní bude stát 350 Kč a sponzorské 450 Kč. Více podrobností o akci i vystupujících naleznete na internetové adrese sramlfest.eu.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události