21. ročník Dnů evropského filmu míří do kina Scala

Brno, 16. dubna 2014 - Letošní Dny evropského filmu opět přináší více než padesátku snímků z celé Evropy. Přehlídka rozdělená do tematických sekcí se do brněnského kina Scala přesune od 18. do 22. dubna. Vstupenky na festivalové snímky si zájemci mohou ve čtvrtek 17. dubna koupit se speciální slevou pouze za 49 Kč.

Film-a-klapka-01

Letošní speciální sekcí festivalu je EuroCrime. Ta chce reagovat na současný proud evropských thrillerů a kriminálních filmů, kterým momentálně kraluje zejména skandinávská produkce. EuroCrime ale ukáže, že thrillery vznikají i ve zbytku Evropy, často mimo pozornost širší divácké komunity, a proto bychom chtěli představit různé podoby tohoto žánru i v ostatních částech Evropy. Právě detaily spojené lokálními problémy umně zapletenými do napínavých příběhů činí tyto filmy unikátními. Velmi artově se tématu thrilleru zmocňuje silně stylizovaný a vizuálně opojný snímek režisérské dvojice Hélène Cattet a Bruna Forzaniho Podivná barva slz tvého těla, který je osobitou poctou italským thrillerům sedmdesátých let, konkrétněji subžánru giallo, které proslavil zejména Dario Argento.

Další tematickou sekcí je Národní liga, která každoročně přináší výběr několika filmů reprezentujících své země v oscarovém klání. Tradiční výběr zahrnuje například rakouský snímek Zeď, na jedné straně až surrealisticky-fantaskní snímek o ženě lapené v neviditelné pasti uprostřed alpských vrcholků, který lze na druhé straně číst i jako úvahu o moderní civilizaci.

Sekce K věci opět reflektuje aktuální problémy současné Evropy. Snímky vybrané ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v ČR zpracovávají témata jako občanský aktivismus, integrace cizinců, sociální začleňování nebo vzdělávání a uplatnění studentů. Kromě dokumentárních filmů zahrnuje i hraný film Pohroma, provázané příběhy několika lidí na okraji Barcelony a tematizujících několik palčivých otázek spojených s multikulturalismem (imigrace a práce v zahraničí), každodenním bojem o přežití malých podnikatelů nebo otázku stárnutí a péče o seniory.

Shrnující sekce Best Of, aneb průřezová sekce, která je přehlídkou současné evropské kinematografie a toho nejzajímavějšího za poslední dva roky. Filmy, které by si diváci neměli nechat ujít. Takovým filmem je i jeden z nejúspěšnějších německých filmů poslední doby, Oh Boy režiséra Jana Ole Gerstera, který je ironickým pohledem na život mladého muže tápajícího životem a ulicemi Berlína, hledajíce své pevné místo. Jarmuschovsky laděný snímek s ozvuky raných filmů Woodyho Allena je skvělou generační výpovědí, která je pravdivější, než by si většina diváků chtěla připustit.

Dokumentární sekce letos přináší premiérově několik výjimečných dokumentů, provokujících tématy i zpracováním. Dokument Master of the Universe nabízí detailní pohled do zákulisí fungování světových finančních trhů a elitního bankovnictví.

Film, který pobouřil hollywoodská studia dokonce natolik, že se snažili přimět Google aby jej nebylo možno „vygooglovat", TPB AFK - Příběh The Pirate Bay, zachycuje příběh legendární internetové „pirátské zátoky", The Pirate Bay, aneb nejznámějšího místa, odkud stáhnete z internetu téměř cokoliv. Ilegálně, samozřejmě. Film, řešící otázku autorských práv v digitální éře a nutnost přehodnotit náš vztah k vlastnictví v 21. století a obecně svobody internetu vůbec.

Vstupné na jednotlivé projekce je 100 Kč. Na vstupenky také platí speciální akce, a to cena 49 Kč pro ty, kteří si je zakoupí ve čtvrtek 17. dubna. Rezervace a prodej vstupenek je možný také on line.

Zdroj: Kino Scala


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...