Připravte se na Ghettofest, největší pouliční festival pro všechny!

Brno, 10. května 2012 - Ghettofest je nový brněnský festival, který se bude konat v sobotu 2. června. Jeho dějištěm se stane brněnské „ghetto“ – ulice Bratislavská a její nejbližší okolí. A proč právě název Ghettofest? „Chceme upozornit na to, že v téhle lokalitě žijí vedle sebe Romové i Češi, navíc další národnosti, jako jsou Vietnamci nebo Ukrajinci,“ říká PR manažerka festivalu Alica Heráková.

ghettofest-fanynka-brno

„Chceme tuto předsudky opředenou lokalitu na jeden den otevřít, přitáhnout k ní pozornost a přivést do ní ostatní obyvatele města Brna. Ukázat a vytvořit prostor, kde se skrze kulturu a umění setkají všichni lidé, kteří se rádi baví a také otevřít diskuzi o tom, jak život v lokalitě zlepšit a jaká je vlastně její budoucnost,“ dodává Heráková

Logem festivalu je tzv. Anděl naděje. Těchto andělů je dohromady 22 a po celý květen budou k vidění v ulicích Brna. „Pro Ghettofest je výtvarně zpracovávají mladí brněnští výtvarníci, ale třeba i děti z lokality,“ uvádí Heráková s tím, že andělé naděje symbolizují naději na lepší společné soužití, méně předsudků a více komunikace a porozumění.

Jako pouliční festival se bude Ghettofest odehrávat přímo v ulicích. Nabídne několik divadelních představení, která se budou hrát na ulici Bratislavská, koncerty kapel jako jsou Gulo čar a Čankišou nebo artistický workshop pro děti. Kromě toho nabídne také diskuzi o budoucnosti lokality v Muzeu romské kultury nebo odhalení malby, kterou připravuje pro Ghettofest na zdi bývalé káznice na Soudní legenda brněnského street artu Timo.

Organizátorem festivalu je občanské sdružení Tripitaka, kterému se podařilo získat finanční prostředky od nadace Open Society Fund nebo od MČ Brno – střed. „Za podporu jsme velmi rádi, Ghettofest je v problematice soužití nový koncept, kterému věříme,“ říká zakladatel Tripitaky, Zdeněk Raiser. „Jsme přesvědčeni, že má velký potenciál hlavně proto, že k lokalitě přistupuje tvůrčím, kreativním způsobem a že se může rozšiřovat i do dalších lokalit a ročníků,“ dodává. 

Ghettofest je ale jen jednou z mnoha aktivit tohoto mladého a rychle se rozvíjejícího sdružení. Je realizátorem projektu První úspěch zaměřeného na mladé lidi do 26 let, kteří vyrostli bez biologických rodičů. Na půl roku dostanou možnost pracovat v Centru experimentálního divadla jako herci a připravují představení pod vedením profesionálního režiséra, dramatika a dramaturga. Poslední představení Show4business pod vedením Jiřího Honzírka se setkalo s obrovským zájmem. Tripitaka připravuje také projekt terapeutické kavárny nebo projekt „Gypsy Street“ s cílem  vybudovat textilní design centrum, kde by mladé romské maminky byly zaměstnány jako šičky.

Aktuálně se ale Tripitaka připravuje na Ghettofest. „V tomto okamžiku zajišťujeme vše potřebné od TOI TOI přes stánky s občerstvením, pojízdnou kavárnu nebo další kapely,“ říká PR manažerka a dodává: „Všem návštěvníkům vzkazujeme - Ghettofest je coby pouliční festival pro všechny zdarma, přijďte, těšíme se na vás! “

(red), ilustrační foto: Kryštof Turek


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...