Umělci Janáčkovy opery věnují koncert na Petrově jako poděkování veřejnosti

Brno, 11. ledna 2012 (MEDIAFAX) - Koncert s Mozartovým Requiem, který se uskuteční v sobotu 14. ledna na Petrově v Brně, uvedou umělci Janáčkovy opery jako poděkování veřejnosti za podporu v boji proti dočasnému přerušení provozu. Ve středu to řekla sólistka opery Národního divadla v Brně Jitka Zerhauová.

"Koncert je poděkováním všem, kteří pomohli, aby se záměr zavřít Janáčkovu operu na sedm měsíců neuskutečnil. Petici za zachování opery podepsalo asi 30 tisíc lidí, z toho asi 24 tisíc v papírové formě. Od renomovaných umělců, operních domů a orchestrů až po domácí umělce a obyčejné lidi ze zapadlých koutů naší vlasti," řekla Zerhauová.

kostelPetrov250

Koncert v brněnské katedrále na Petrově začne v 17. hodin. "Od 16. hodiny mohou přicházet zájemci. Počet míst je 200 k sezení a 700 ke stání," uvedla Zerhaová. Kromě ní sólové party přednesou také Daniela Šedrlová-Straková, Petr Levíček a Richard Novák, dále vystoupí členové orchestru a sboru Janáčkovy opery, sbormistr Pavel Koňárek, dirigovat bude Jaroslav Kyzlink.

Jak Zerhauová dodala, původní záměr radních, že Národní divadlo v Brně musí ušetřit 20 procent svého rozpočtu, byl po protestech umělců v brněnských ulicích a na brněnském zastupitelstvu přehodnocen a snížen na pět procent, avšak po dobu osmi let.

Lenka Horáková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...