Arnoldova vila otevře po dvouleté rekonstrukci

Brno, 9. prosince 2023 – Téměř po dvou letech bude dokončena památková obnova Arnoldovy vily, která společně s hradem Špilberkem, vilou Tugendhat a Měnínskou bránou je již čtvrtým objektem Muzea města Brna, které ji v roce 2019 získalo do své správy. Ve čtvrtek 14. prosince 2023 proběhne slavnostní otevření a závěrečná konference, která představí průběh památkové obnovy a budoucí využití vily.

rekonstrukce

Unikátní projekt Centrum dialogu – Záchrana a rehabilitace Arnoldovy vily byl podpořený grantovým titulem Finančních mechanismů EHP/Norsko v programu Kultura a zahrnoval soubor stavebních a restaurátorských prací, jež byly zahájeny v krizovém období doznívající pandemie covidu-19, ukrajinského válečného konfliktu a jejich ekonomických důsledků.

Podařilo se dokončit nejen opravu domu, ale i připravit následnou rehabilitaci zahrady, rozsáhlého pozemku mezi ulicemi Černopolní a Drobného navazující na Lužánecký park. „Součástí dokončení rehabilitace bude i koncept volně přístupných zahrad vily Tugendhat, vily Löw-Beer a Arnoldovy vily, který bude návštěvníkům nabízet relaxační zelený vnitroblok na pozadí historického kontextu životního stylu 19. a 20. století s akcentem historického soužití české, německé a židovské komunity", přibližuje ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Vila byla postavena Josefem Arnoldem, jehož 200. výročí narození si shodou okolností připomeneme v roce 2024. Vila sloužila jako sezónní sídlo v rámci urbánního konceptu tzv. První vilové kolonie nad Lužáneckým parkem, který vznikl dle urbanistického konceptu Heinricha Ferstela, jednoho z hlavních architektů vídeňské Ringstrasse. Stavitel Arnold využil exklusivní polohu rovněž k realizaci sousedních rezidencí Karla Kaisera, Karla Giskry a vily Franze a Karla Adamčika. Za městskými hradbami, pokrytým vinicemi a ovocnými sady tak vznikl první soubor vilových rezidenčních domů černopolského Belvedéru s unikátním výhledem na městské historické panorama.

Ve stavební produkci města Brna se Arnold opakovaně osvědčil nejen jako architekt (Kounicův palác na Moravském náměstí, Biskupský chlapecký seminář, palác Bochnerů von Stražisko, palác Gustava Adolfa von Schoellera) ale i stavební realizátor cizích projektů (palác Johanna Bergla, tzv. Muzejka, evangelický, tzv. Červený kostel, německé gymnázium, dnes JAMU, německá tělocvična pod Špilberkem).

Vila Josefa Arnolda byla upravována jeho dalšími majiteli, z nichž posledními byli Cecilie a Kornelius Hože. Cecilie, manželka významného advokáta a spolumajitele maloměřické cementárny a teta Grety Tugendhat, rozšířila vilu v duchu art deco s prvky secese. V 50. letech byl dům upraven pro potřeby mateřské školy.

Památková obnova komplikované přistavované stavební struktury si vyžádala specifické přístupy a metody. K nejnáročnějším souborům prací patřilo statické zabezpečení objektu, a to vnější i vnitřní. Specifický restaurátorský zásah si vyžádala krovová soustava a hrázděné zdivo tzv. Arnoldovy věže, která nabízí nádherné výhledy na sousední vilu Tugendhat i vzdálenější hrad Špilberk. Zvýšená pozornost byla věnována i autentickým konstrukcím a detailům. Muzeum města Brna věnovalo speciální péči nalezeným dekorativním a stavebním prvkům, jejich sběru a dokumentaci v průběhu památkové obnovy a následné prezentaci přímo v objektu.

Zdroj: MUmB, foto: Ingimage


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...