Brno-střed pomůže prodejcům na Zelném trhu

Brno, 14. července. 2020 - Rada městské části Brno-střed rozhodla o odpuštění poplatku za služby všem prodejcům na Zelném trhu, a to splatností od 1. července až do 7. listopadu, kdy končí sezona prodeje na tržišti. Radní se jim snaží pomoci nahradit nebo alespoň minimalizovat ztrátu zjarních měsíců, kdy nemohli kvůli koronaviru prodávat vůbec nebo pouze vomezeném množství.

Zelny trh5 2030

„Odpuštění poplatku za služby, který činí 15 korun za metr čtvereční prodejní plochy a den, se týká úplně všech prodejců, ať už jsou to zemědělci s vlastními výpěstky, obchodníci, kteří prodávají nakoupené zboží, nebo drobní pěstitelé, kteří přicházejí prodat přebytky ze svých zahrádek,“ upřesnila Ludmila Oulehlová, radní Brno-střed, do jejíž gesce Zelný trh spadá.

Zelny trh2 2030

Poplatek vybírá městská část Brno-střed a slouží kúhradě nezbytných nákladů spojených sprodejem. Jedná se o administrativní, technické a organizační zajištění provozu trhu, hygienické zázemí, propagaci a podobně.

„Městská část sice přijde o příjem celkem zhruba půl milionu korun, ale podpora prodejců a to, abychom udrželi Zelný trh plný a vprovozu, je naše velká priorita. Zásluhu na tom mají samozřejmě také zákaznici, kteří si opět rychle našli cestu na Zelný trh a podporují prodejce svými nákupy, to je také důležité,“ doplnila Ludmila Oulehlová.

Zelny trh4 2030

Každý prodejce na Zelném trhu dále hradí místní poplatek, který zůstává i nadále vplatnosti. Je dán vyhláškou města Brna a nelze jej proto zrušit zúrovně městské části. Zemědělci platí 30 Kč/m2/den, obchodníci 80 Kč/m2/den, provozovatelé občerstvení pak 60 Kč/m2/den a vpřípadě prodeje alkoholu 100 Kč/m2/den.

Na prodej na Zelném trhu má uzavřenu prodejní smlouvu 30 zemědělců, kteří prodávají vlastní produkci, a 15 obchodníků, kteří prodávají nakoupené ovoce a zeleninu. Většina prodejců využívá několik prodejních stolů každý den a také plochu vjejich okolí. Během sezony se mohou jednorázově nebo krátkodobě přidat také drobní pěstitelé s přebytky ze zahrádek, například květinami, bylinkami, rybízem, angreštem a podobně.

Zelny trh3 2030

Aktuálně jsou na trhu k dostání třeba okurky nakladačky, borůvky, květák, kedlubny, mrkev, petržel, česnek nebo brambory.


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...