Brněnská skupina GEEN v Chorvatsku spustila 5 MW elektrárnu za miliardu

Brno, 6. prosince 2019 – Již druhým projektem brněnské skupiny GEEN na chorvatském trhu je elektrárna Županja. Elektrárna spalující biomasu o výkonu 5 MW nyní ukončila zkušební provoz, v rámci kterého prokázala bezproblémové fungování. Jedná se o totožnou elektrárnu, jako ve městě Benkovac, kterou provozuje GEEN v Chorvatsku už od roku 2018. Hodnota investice je 1 miliarda korun a návratnost vložených prostředků je 5 let.

geen zupanja elektrarna biomasa

Županja je další elektrárnou v Chorvatsku, která spaluje biomasu a její výkon je 4,96 MW elektřiny a 8 MW tepla. Ročně se počítá s produkcí 40 GWh energie při spotřebě 50 tis. tun biopaliva. Tím jsou dřevní štěpky a pelety dodávané chorvatskými státními lesy. Návratnost investice je 5 let a hodnota elektrárny je 1 mld. korun. Dodavatelem projektu je chorvatská společnost Đuro Đakovic.

Jedná se o druhou ze zamýšlených tří identických elektráren plánovaných v Chorvatsku. GEEN začínal jako firma provozující především obnovitelné zdroje energie, nyní díky dokončení Županji se portfolio těchto zdrojů opět rozšířilo a diverzifikovalo. Projekt „trojčat“ biomasových elektráren v Chorvatsku napomáhá energetické situaci země, která je závislá na dodávkách uhlí a plynu a výstavba ekologických zdrojů, na které se GEEN specializuje, může přispět ke zlepšení života místních obyvatel.

GEEN do chorvatských trojčat investuje již od roku 2016 a jejich hodnota přesáhne 120 milionů eur. Plánovaný roční výnos elektráren se bude pohybovat přes 24 milionů eur. To garantuje investorům výbornou návratnost svěřených prostředků. Tato investice umožnila společnosti GEEN vstoupit na chorvatský trh, v rámci něhož plánuje rozvíjet kompletní vertikálu služeb od výroby elektřiny až po její prodej stejně jako v České Republice.

Vybudování vlastních elektráren na alternativní zdroje sníží energetickou závislost Chorvatska na okolních zemích. Na chorvatském trhu s elektřinou aktuálně dominují vodní elektrárny zhruba s polovičním zastoupením a tepelné elektrárny s dalšími 42 % zastoupení. Velké množství vodních elektráren již převážně vyčerpalo tamní potenciál vodního hospodářství, proto se kvůli velkému procentu tepelných elektráren stalo Chorvatsko silně závislé na dodávkách uhlí a plynu. Je proto nutné budovat v Chorvatsku vlastní elektrárny na alternativní zdroje.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

Veletrhy, konference a semináře

<<  Březen 2024  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce

Žádné události

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF