Hodinova mzda brigádníků meziročně vrostla až o 20 %

Brno, 17. června 2019 – Většina zaměstnavatelů začíná nabízet brigádnické pozice na letní měsíce. Podle údajů personální agentury Grafton Recruitment je zájem uchazečů o brigády vyšší než v loňském roce. Největší poptávka je po práci v administrativě, nejméně žádané jsou naopak manuální práce. Hodinová sazba meziročně vzrostla napříč všemi regiony ČR, nejvíce však ve Zlínském kraji, kde došlo k nárůstu až o 20 %.

studenti brigada

Nejvíce brigádnických pozic zaměstnavatelé nabízí v oblasti jednoduché administrativy a manuálních prací ve skladech, výrobě či stavebnictví. Nejlepší období na zařízení letní brigády je přitom právě teď. „Dle našich zkušeností se vyplatí hledat letní brigádu ideálně kolem poloviny května. Jde o dobu, kdy u nás společnosti začínají brigádníky poptávat, a navíc se objevují nejatraktivnější pracovní pozice,“ uvádí Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment, a dodává: „S ohledem na dnešní trh práce se samozřejmě dá nalézt práce i na poslední chvíli, brigádníci už ale mají omezenější výběr.“

Zatímco nabídka brigádnických míst v České republice je srovnatelná s loňským rokem, zájem o brigády ze strany uchazečů stoupá. „Zvýšenou poptávku očekáváme především v období po zkouškovém období, kdy si studenti začnou hledat přivýdělek na léto,“ vysvětluje Jitka Součková s tím, že středoškolští studenti obvykle preferují brigádu na jeden měsíc, vysokoškoláci jsou ale většinou ochotni pracovat celé prázdniny. Obecně největší skupinou zájemců o brigádu jsou studenti nad 18 let, dále pak lidé v důchodu a rodiče na mateřské dovolené. „Rostoucí poptávku sledujeme také u víkendových brigád, na které se vesměs hlásí pracující lidé. Tyto jednorázové brigády jsou obvykle zabrány prakticky okamžitě po zveřejnění nabídky,“ říká Součková.

Největší zájem je o práci v administrativě, HR nebo financích. Naopak brigády ve výrobě, zemědělství či stavebnictví je poměrně složité obsadit. „Není to dáno horšími finančními podmínkami, naopak, mzda na administrativních a dělnických pozicích se prakticky neliší. Studenti se ale i o prázdninách chtějí věnovat práci v oboru, který studují,“ komentuje situaci Součková a uvádí, že například administrativní pracovník v Ostravě si vydělá 100-150 Kč za hodinu, skladník v Brně 110-160 Kč.

Mzda brigádníkům v letošním roce vzrostla, stále jsou však patrné regionální rozdíly. Nejvíce si lidé vydělají v Praze, a to až 250 Kč za hodinu. V Brně potom dle konkrétní pracovní pozice 100-170 Kč, v Ostravě 90-150 Kč a na Zlínsku i Liberecku do 130 Kč za hodinu. Ve Zlínském kraji přitom došlo k největšímu navýšení hodinové mzdy u brigádnických pozic, a to až o 20 %.

Zejména studenty pak lákají také brigády v zahraničí. Nabídka brigád je v cizině široká především v oblasti turismu a hotelnictví. Finančně si mohou studenti vydělat cca 2 – 3x více než v Čechách, záleží však na konkrétní zemi. Studenti však počítat s vyššími náklady na cestu, ubytování a stravování.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...