Nákup bytu k pronájmu? Zajímavá investice se stabilním výnosem

Brno, 9. května 2016 - Máte vlastní bydlení, stabilní práci, pravidelnou dovolenou, a přesto si chcete spořit i jinak než se stavebním spořením? V dnešní době je poměrně složité ukládat peníze tak, aby alespoň neztrácely na své hodnotě. Investice do menšího bytu, který můžete pronajímat, zajišťuje pravidelný výnos už od začátku a současně poskytuje kvalitní jištění pro horší časy.

nakup bytu pronajem investice

O nákupu bytu jako o investici jsme hovořili s Ivorem Ševčíkem, předsedou představenstva All Inclusive Development, která se specializuje na stavby a rekonstrukce nemovitostí určených k bydlení.

  • Realitní trh je sice na vzestupu, ale řekněte mi: proč bych měl investovat do nákupu bytu, když už mám vlastní bydlení? Poptávka po bytech žene ceny vzhůru, nehrozí v Brně nedostatek bytů?

Hypotéky a ceny bytů se stále drží nízko, ceny nájemného bydlení neklesají a ani se to neočekává. Jakákoli obvyklá forma spoření, pokud se tedy zrovna nepustíte do rizikovějších podílových fondů nebo investování na burze, ročně vynese maximálně 2 %. U bytu, který pronajímáte, se i se započtením případné hypotéky dostanete na dvojnásobek i více. Byt ročně vynáší kolem 4–5 % a umožní vám vybudovat skutečný pasívní příjem na stáří.

V Brně samozřejmě nehrozí vysloveně nedostatek bytů. Je to ale univerzitní město, které vytváří dostatek kvalifikovaných pracovních pozic, hodně lidí tady po studiu zůstává a hledá nájem pro první bydlení.

  • Jakou velikost bytu tedy případně zvolit a které městské části byste investorům doporučil?

Pokud uvažujete o bytu v okolí centra, ideální je 1+kk a 2+kk, větší byty si lidé kupují spíš pro sebe, zároveň je ale můžete i déle pronajímat. Naopak na sídlištích se osvědčily 3+kk a 3+1, mladí lidé, žijící v 1+kk, nechtějí tolik cestovat po městě a preferují centrum.

Na pronájem je obecně ideální vnější prstenec centra. Ceny jsou tu nižší, ale dostupnost stále výborná – například v lokalitách jako Žabovřesky, Královo Pole či Komín. Zajímavé jsou i části kolem vysokého výskytu pracovních míst, jako Slatina a Bohunice.
Spíš než o lokalitu bych se ale zajímal o to, jestli se projekt hodí k nájemnímu bydlení. Vhodnější jsou menší byty, které koupíte za dobré peníze, volte materiály a vybavení, které odolávají stěhování. Každý slušný developer poradí, který z projektů by na pronájem doporučil a který má spíš rodinný charakter.

  • Co návratnost takové investice, s čím mohu počítat?

Návratnost nákupu bytu bez hypotéky se pohybuje okolo osmnácti až dvaceti let. Ale pozor, byt znamená i významný skrytý výnos ve své hodnotě. Za dvacet let ho vždy prodáte dráž než při koupi, takže tyto peníze de facto vyděláváte.

V případě, že byt kupujete na hypotéku, je ideální složit kolem dvaceti procent a zbytek vám už hypotéka splatí sama. Uvedu modelový případ: u bytu, který stojí dva milióny, zaplatíte 400 tisíc a na zbývající část si vezmete hypotéku. Za dvacet pět let získáte výnos 1,6 miliónu, což je 400 procent.

  • Dobře, řekněme tedy, že uvažuji o nákupu bytu jako o investici. Měl bych koupit novostavbu, nebo spíš starší byt?

Starší byty v centru jsou většinou dost velké a drahé, a proto vám nevynesou tolik, o pronájmy v panelových domech mimo centrum je zase menší zájem. Obecně je tedy dobrá volba starší novostavba, u které se už případné vady projevily a vy víte, do čeho jdete. Jinak bych ale vždy doporučil novostavby, a to především z důvodu výnosu.

U těchto bytů nemusíte čekat žádné nenadálé výdaje na opravy a současně byly postaveny tak, aby měly nízké náklady na energie. Ve srovnání s panelákem u takových dvoupokojových bytů vyděláváte až o dva tisíce měsíčně více, což už někde poznáte. I vaši nájemníci si novostavby víc váží. Ze svých zkušeností víme, že se v novostavbách přirozeně chovají svědomitěji a lépe.

  • Na co bychom si měli při takové investici dávat pozor, jak poznáme seriózního prodejce bytu a solidního nájemníka?

Seriózní firma, od které byt kupujete, by neměla být jen prodejcem, ale sama by měla něco vytvářet, produkovat a stavět. Pokud chcete jezdit – řekněme – škodovkou, také vás zajímá, jestli prodavač sám jezdí touto značkou. U prodejce bytů bych se proto zajímal o to, jestli také vlastní a pronajímá nemovitosti a jaké – těm totiž věří.

My sami máme několik samostatných bytů a tři malé bytové domy, po kterých zájemce vždy rádi provedeme a ukážeme jim, s čím jsme měli problémy, nebo co se nám naopak osvědčilo.

(red)

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...