Jak na daňové přiznání za rok 2015?

Brno, 10. března 2016 - Tisíce Čechů nechávají vyplnění daňového přiznání na poslední chvíli. Navíc si daňové přiznání samo vyplňuje a podává kolem 25 procent ekonomicky aktivních obyvatel. Zpravidla v něm ale neuplatní všechny slevy nebo špatně spočítají odpisy. Takové chyby stojí podnikatele tisíce korun, firmy za své daňové omyly zaplatí ještě mnohonásobně víc.

dane danove priznani 2015

I v roce 2016 mohou lidé na daních zaplatit mnohem méně než 15 procent z příjmů. Pomůže jim k tomu správné uplatnění výdajů, odčitatelných položek a slev na dani. Převážná část Čechů, kteří vyplňují daňové přiznání na vlastní pěst, si však uplatněním všech zvýhodnění není jistá, nebo o nich vůbec neví. Připraví se tak o výhody, bonusy a slevy, které se takřka každý rok mění.

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob zvládne podle přiložených pokynů vyplnit většina podnikatelů, ovšem ne vždy ideálním způsobem. Existuje totiž mnoho výhod, které laik opomíjí. Navíc se výše slev takřka každý rok mění. Pokud člověk osloví daňového poradce, získá nejenom garanci správnosti vyplnění a důsledné optimalizace daňového přiznání, ale také možnost posunout termín podání přiznání a zaplacení daní až do 1. července.

Letošní změny uvítají zejména rodiče, kteří uplatňují slevu na děti. Tedy jeden z rodičů, jehož příjem ze závislé činnosti či podnikání nebo pronájmu v roce 2015 dosáhl alespoň 55 200 korun a zároveň nevyužije možnost odečítání nákladů paušálem.

Rodiče dětí si polepší...
Sazby daňového zvýhodnění podle počtu vyživovaných dětí jsou pro rok 2015 vyšší. Málokdo také ví, že se sleva vztahuje i na studující dítě, třebaže si student sám vydělává a uplatňuje si slevu na poplatníka i slevu na studenta. Podmínkou je pouze, aby žil s rodičem ve společné domácnosti.

I další novinka se týká rodičů, tentokrát dětí, které navštěvují předškolní zařízení. Stejně jako v loňském roce, i letos si může jeden z rodičů odečíst z vypočtené daně slevu za umístění dítěte v předškolním zařízení. Maximální sleva se zvýšila z 8500 na 9200 korun za rok. Tuto slevu si mohou odečíst i podnikatelé, kteří náklady odečítají paušálem

Další sleva se dotkne manželů a podnikajících důchodců. Základní slevu na dani ve výši 24 840 korun mohou uplatnit všichni poplatníci včetně starobních důchodců či cizinců. Slevu je možné uplatnit v plné výši bez ohledu na to, jak dlouho v kalendářním roce výdělečná činnost trvala.

Nezapomeňte na hypotéku či dary
Výrazně snížit daňové přiznání pomohou i odčitatelné položky. Pokud poplatník splácí hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření, může si v rámci jedné domácnosti ze všech úvěrů odečíst až 300 tisíc korun, což ve výsledku znamená až o 45 tisíc korun nižší daň z příjmu. Daňový základ se snižuje pouze o zaplacené úroky. Další odčitatelnou položkou je penzijní připojištění se státním příspěvkem. Za něj lze z daňového základu odečíst až 12 tisíc korun. Stejnou částku je možné odečíst za platbu životního pojištění. Od základu daně je možné odečíst také daňovou ztrátu z podnikání, která vznikla v předešlých pěti letech. Možné je také odečíst poplatky zaplacené za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání.

Zvláštní skupinu v odpočtech tvoří dary. Musí ale splňovat několik podmínek. Do této skupiny patří dary fyzickým osobám, které poskytují zdravotní služby, provozují školská zařízení, vedou zařízení pomáhající handicapovaným občanům nebo zvířecí útulky. Odečíst lze i darované peníze, které slouží na nákup zdravotnických, rehabilitačních a kompenzačních pomůcek. Dalším předpokladem je, že hodnota daru činila alespoň tisíc korun nebo přesáhla dvě procenta základu daně. Za dar se považuje také bezplatné darování krve nebo orgánu. Za každé darování krve je možné snížit daňový základ o dva tisíce korun, odběr orgánu se oceňuje částkou 20 tisíc korun.

Daňové slevy za rok 2015

  • Na dítě: V roce 2015 činila sleva na každé dítě 13 404 Kč ročně. V roce 2016 platí nové částky pro druhé, třetí a další děti. Sleva pro první dítě zůstává ve stejné výši, sleva na druhé činí 15 804 korun ročně, na třetí a každé další může jeden rodič uplatnit slevu 17 004 korun ročně.
  • Na manželku/manžela – 24 840 korun: Slevu můžete uplatnit na manžela/ku, která/ý s vámi žije ve společné domácnosti a jejíž/jehož příjem za rok 2015 nepřesáhl 68 tisíc Kč. Slevy na děti, manžela/ku či registrovaného partnera se zdvojnásobují, když jde o ZTP/P. Dále je možné uplatnit slevy na invaliditu I. a II. stupně ve výši 2520 korun a na invaliditu III. stupně 5040 korun, na držitele ZTP/P pak 16 140 korun a na studenta 4020 korun.
  • Na školkovné – do 9200 korun: Slevu lze uplatnit ve výši zaplacených nákladů na předškolní zařízení do uvedené max. výše.
  • Na poplatníka – 24 840 korun: Slevu může uplatnit každý poplatník daně z příjmů fyzických osob včetně podnikajících, který měl zdanitelné příjmy alespoň po část roku 2015.

Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...