V Rajhradě opět zahájí provoz humnová sladovna pivovaru Bernard

Rajhrad, 19. září 2012 – V Rajhradě u Brna zahájí tento pátek 21. září po necelé tříměsíční přestávce provoz sladovna pivovaru Bernard. Jedna z největších humnových sladoven ve střední Evropě začne opět vyrábět tradiční humnový slad, o který je zájem nejenom v České republice, ale i v zahraničí, informoval mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

sladovna_humna1

„Výroba sladu byla v sezóně 2011/2012 rekordní," říká generální ředitel sladovny Josef Vávra a dodává: „Bylo vyrobeno 6.813 tun sladu, který se zde vyrábí tradičním způsobem klíčením na humnech. Tato výroba je sice časově náročnější, ale pro kvalitu typického českého ležáku nejlepší," dodává.

Celková plocha humen v Rajhradě je 4800 m2 a sladovna zpracovává pouze nejkvalitnější české a moravské odrůdy ječmene určené k výrobě českého piva, které vlastní „Chráněné zeměpisné označení České pivo". Zhruba dvě třetiny sladu využije Rodinný pivovar BERNARD ve svém pivovaru v Humpolci, jednu třetinu prodává ostatním výrobcům piva.

Pivovar Bernard koupil sladovnu v Rajhradě v září roku 2000. Provoz má vlastní zdroj provozní vody i čistírnu odpadních vod a v současné době patří mezi poslední tradiční humnové sladovny v České republice. Sladovna Bernard zaměstnává 21 stálých pracovníků a je jednou z největších humnových sladoven ve střední Evropě.

sladovna_pruh

Sladovna původně vznikla jako Rolnická akciová sladovna a provoz byl zahájen již roku 1872. Po požáru v roce 1919 ji koupila firma Moravia, která úspěšně pokračovala ve sladovnické činnosti až do dalšího požáru koncem druhé světové války. Výroba byla obnovena v roce 1951.

(red), foto: archiv Pivovaru Bernard


Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...