Špilberk získá 66 milionů na rekonstrukci gotické strážnice

Brno, 30. září 2022 - Hrad Špilberk prošel v posledních letech významnou renovací. Strážnice, ve které sídlí Správa hradu Špilberk, je poslední část, které se rekonstrukce nedotkla. Brněnští radní schválili investiční záměr její rekonstrukce. Opravy jsou předběžně vyčísleny na 66 milionů korun.

spilberk budova

„Strážnice je posledním objektem, který nebyl obnoven v rámci celkové rekonstrukce hradu Špilberku, která probíhala v minulých letech. Oprava tohoto posledního objektu bude dovršením několik let trvající snahy o kompletní obnovu nejviditelnější a nejikoničtější brněnské památky. Hrad Špilberk je stále oblíbenějším místem nejen pro tuzemské návštěvníky, ale i pro turisty ze zahraničí a nově zrekonstruovaná strážnice podtrhne ještě více charakter této kulturní památky,“ nastínila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Jedná se o nejstarší dochovanou část špilberského opevnění – gotickou baštu pocházející z 13. století, později nazývanou bašta sv. Anny. V roce 1682 byla podle projektu stavebního ředitele Johanna Konráda Gernratha při baště vystavěna dvoupodlažní zbrojnice. V současné době slouží objekt strážnice potřebám Správy hradu Špilberk, která zde vykonává svoji agendu. Dispozičně je budova strážnice rozdělena na dva vzájemně propojené objekty, z nichž jedna část je podsklepená. V 1. podlaží jsou rozmístěny provozní prostory Správy hradu, sociální zázemí, kuchyňka a několik prostor pro skladování. Kromě toho jsou zde umístěny i místnosti ostrahy a centrum technologického zabezpečení objektů Muzea města Brna. V podsklepené části objektu byl vybudován prostor, který se v současné době využívá jako bistro.

„Předpokládané náklady na rekonstrukci jsou 66 milionů korun včetně DPH a financována bude z rozpočtu Brna. Kompletní oprava se bude týkat statiky objektu, která odpovídá svému stáří. Bude nutné náležitě statiku strážnice zajistit. Životnost byla překročena také u omítek vnějších i vnitřních, podlah, oken a dalších konstrukcí. Modernizací projdou sociální zařízení, ta budou vybudována na uživatelsky příhodnějším místě než doposud,“ doplnil radní pro kulturu Marek Fišer.

Zdroj: TIS MMB


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...