Otto Jelinek: Brno má velký inovační potenciál

Brno, 9. května 2016 - Kanada i Česká republika prý mají mnoho společného a vzájemné vztahy obou zemí jsou na špičkové úrovni. Jaké příležitosti spolupráce mají kanadské a brněnské instituce? V čem je Brno pro kanadské partnery tak zajímavé? Jaké nové možnosti obchodní spolupráce má přinést dohoda CETA? Nejen o tom hovoří Otto Jelinek, velvyslanec Kanady v České republice.

otto jelinek velvyslanec kanady foto mmb

  • Pane velvyslanče, už od 19. století hledala řada obyvatel českých zemí své štěstí v Kanadě. Výrazné vlny emigrantů přinesly také roky 1948 a 1968 a v Kanadě žije na sto tisíc obyvatel českého původu. Proč pro ně podle vás byla „země javorového listu“ tolik přitažlivá?

Kanada byla vždy zemí příležitostí, spravedlnosti a tolerance. Tyto a další faktory také přitahují lidi z celého světa do naší obrovské, krásné a přátelské země. Kanada také opakovaně poskytla útočiště politickým uprchlíkům z Československa, v letech 1948 i 1968. Je to vždy výhra pro obě strany, protože uprchlíci a další přistěhovalci se rychle integrují do kanadské společnosti a prospívají Kanadě jako celku v nejrůznějších oblastech.

  • I vaše rodina se v roce 1948 rozhodla emigrovat z Prahy, vám bylo tehdy pouhých 8 let. Co nejvíce se vám tehdy při přestěhování na druhý konec světa zapsalo do paměti?

V osmi letech si člověk neuvědomuje dopad trvalého přestěhování do jiné země. Moje okamžitá reakce byl smutek, že už nikdy neuvidím své kamarády a hračky. Tenkrát jsem si nebyl jistý, co z toho je důležitější – jestli kamarádi, nebo hračky.

  • Přenesme se do současnosti – jaké jsou aktuální diplomatické vztahy mezi Kanadou a Českou republikou?

Od zrušení vízové povinnosti pro české občany cestující do Kanady jsou vztahy lepší než kdy předtím. Obě země toho mají mnoho společného. V obou zemích jsme podnikaví a inovativní. V obou zemích se snažíme podporovat demokracii a chránit lidská práva na celém světě. Užíváme si přírodu. A v obou zemích rádi hrajeme hokej, ať už lépe, nebo hůře.otto jelinek foto Velvyslanectvi Kanady

  • Brno je druhým největším městem ČR s velkou koncentrací strojírenských, technologických a inovativních firem, které se dynamicky rozvíjí. Stejně tak má město silné zázemí vysokých škol a zapomenout nesmíme ani na světoznámý areál brněnského výstaviště. Jaké například existují současné možnosti vzájemné spolupráce zmíněných společností a institucí s kanadskými protějšky?

Právě z důvodů, o kterých se zmiňujete ve své otázce, vidíme obrovské možnosti vzájemných investic do našich projektů na obou stranách. Jsme si naplno vědomi brněnského inovačního ekosystému, který je na světové úrovni. Nikdy nezapomenu tyto přednosti pochválit relevantním partnerům a nadále budeme kanadské firmy a výzkumníky upozorňovat na výjimečné příležitosti, jež Brno nabízí. Potenciál pro rozšíření spolupráce mezi Brnem a Kanadou vidíme zvláště v oblasti IT. Nedávno si například jedna kanadská firma v tomto oboru založila v Brně pobočku a my doufáme, že na podzim přivezeme do Brna obchodní misi z Kanady v oboru IT.
Pokračuje také spolupráce mezi kanadským výzkumníky a institucemi v Brně, např. s Mezinárodním centrem klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny, a prostor pro prohloubení spolupráce vidíme také mezi Kanadou a Středoevropským technologickým institutem, Masarykovou univerzitou a Jihomoravským inovačním centrem.

Mimochodem právě Masarykova univerzita je zároveň v akademické oblasti určitým středoevropským centrem kanadských studií. Věřím, že s tím, jak nová špičková výzkumná a inovační centra v Brně získají na proslulosti, více a více Kanaďanů bude vyhledávat spolupráci s těmito pracovišti. Za nás mohu slíbit, že budeme nadále zahrnovat Brno do našich iniciativ zaměřených na inovace!

  • V Brně se v polovině dubna uskutečnily Dny Kanady. Co bylo jejich cílem?

Dny Kanady v Brně byla výborná iniciativa, která do jihomoravské metropole přivezla kanadské filmy a výstavy, ale také semináře o obchodu a investicích, studiu, práci a cestování v Kanadě nebo debatu o multikulturalismu a integraci přistěhovalců v Kanadě. Myslím, že se nám na pár dní podařilo přivézt do Brna kus Kanady.

dny kanady v brne 2016 foto mmb

  • Aktuálním velkým tématem je i dohoda CETA mezi Kanadou a EU. Čeho se ve zkratce týká, v jakém stavu jsou jednání a v čem by byla oběma stranám, potažmo ČR a brněnským firmám, prospěšná?

Komplexní hospodářská a obchodní dohoda (CETA) je zásadní dohoda mezi EU a Kanadou. Jsme přesvědčeni, že CETA významně pomůže posílit ekonomické vazby mezi Českem a Kanadou. Jsme dvě vysoce rozvinuté, demokratické země, které sdílí společné hodnoty a způsob života, a myslím si, že dohody, jako je CETA, jež pomáhají tyto vazby upevnit, jsou zvláště důležité v současné mezinárodní situaci. CETA s úspěchem odstraňuje ekonomické překážky pro vývozce i dovozce a vytváří rámec pro snazší vzájemné uznávání norem a profesních kvalifikací. CETA zároveň zajišťuje právo států chránit své životní prostředí, kulturu, bezpečnost potravin, zdravotnictví, veřejné služby atd.

Jako příklad subjektů, které budou mít z dohody CETA prospěch, můžeme uvést brněnské firmy, jejichž produkty jsou nyní zatíženy celními tarify při dovozu do Kanady, ať už vyváží do Kanady přímo, nebo například formou subdodávek třeba německým firmám. Firmy dovážející kanadské zboží nebo služby dohoda také zvýhodní. Navíc protože má Kanada dohodu o volném obchodu s USA, tak čeští investoři, kteří si založí firmu v Kanadě, budou mít bezkonkurenční přístup na dva největší světové trhy: USA a EU.

CETA může také přinést zvýšení objemu kanadských investic v EU včetně ČR, Jihomoravského kraje a Brna. CETA bude brzy předložena ke schválení Evropské radě a poté Evropskému parlamentu. Vstoupit v platnost by měla začátkem roku 2017.

  • Není tajemstvím, že jste byl od dětství mimořádně úspěšný krasobruslař. Zároveň jste však byl i businessman, několikanásobný ministr kanadské vlády či diplomat. Je něco, v čem vám tento sport ve vašich profesích pomohl?

Otec mě učil, že klíčem k úspěchu je disciplína a vytrvalost. Věřím, že takový „klíč k úspěchu“ můžete využít ve většině profesí a oborů. Svoji roli má samozřejmě vždy také načasování a štěstí. Měl jsem to štěstí, že jsem byl na správném místě ve správný čas. I tak to ale nebylo vždy jednoduché.

  • Jižní Morava je známá také coby kraj vína – už jste měl příležitost některé z nich ochutnat? A kanadská společnost The Jelinek Cork Group, založená vašiím otcem, patří ke špičce producentů korku. Jsou některá jihomoravská vína uzavřena kanadskými zátkami?

Moravské víno je stále lepší a chutná mi čím dál víc. Společnost The Jelinek Cork Group vede můj mladší bratr. Česká pobočka KOREK JELINEK má sídlo u Liberce a dodává korkové zátky většině moravských vinařů. Skvělý korek = skvělé víno.

  • Přestože jste téměř celý život prožil v Kanadě a tuto zemi dlouhodobě reprezentujete na vrcholné úrovni – cítíte v sobě tlouct také kousek českého, nebo dokonce brněnského srdce po vašich rodičích, kteří pocházeli z Brna?

Jsem hrdý na to, že jsem velvyslanec Kanady v České republice, zemi, kde jsem se narodil. Kanada pro mě a moji rodinu udělala hodně. Za to jí budu vždy vděčný. Jsem hrdý Kanaďan, na druhou stranu se doma cítím také v České republice. Krev mám českou. Prahu mám moc rád. Nakonec mě to ale stejně vždycky táhne do Brna. Krásného města s krásnými lidmi. Města, kde se narodili oba moji rodiče, a tím města, z něhož pocházím.

Kryštof Turek, foto: Velvyslanectví Kanady a MMB

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...