Brněnské letiště loni odbavilo téměř 490 tisíc cestujících

Brno, 27. ledna 2015 - Letiště Brno odbavilo v loňském roce o 5 % více cestujících než v roce 2013.  V roce 2014 z něj odcestovalo 486 134 cestujících, zatímco o rok dříve to bylo 463 023 pasažérů.

letiste brno Departure terminal

Před deseti lety, kdy se stalo letiště majetkem Jihomoravského kraje, to bylo za celý rok 171 tisíc cestujících – počet cestujících se tedy za tuto dobu téměř zčtyřnásobil. Výrazný nárůst zaznamenaly loni zejména charterové lety, na nichž bylo odbaveno 284 773 cestujících, což je o 15 % více než v roce 2013 (246 735 pasažérů.) Pravidelné linky (Londýn-Stansted, Londýn-Luton, Eindhoven a Moskva-Vnukovo) využilo loni 201 tisíc cestujících.

„Růst počtu přepravených osob, zavazadel i zboží v loňském roce je výsledkem naší snahy o dlouhodobý růst Letiště Brno. Chceme se rozvíjet a zkvalitňovalo služby zákazníkům. V roce 2015 půjde například o rozšíření kapacity parkoviště u odletové haly. Intenzivně pracujeme i na rozvoji pravidelné přepravy, jak ve vytváření podmínek pro cestující tak i letecké společnosti. Letos dokončíme třetí etapu rekonstrukce pojezdové dráhy,“ říká Tomáš Plaček, ředitel společnosti Letiště Brno.

„Při meziročním růstu přepravních výkonů v úrovni pěti procent bychom v horizontu pěti let měli odbavit okolo 700 tisíc cestujících,“ dodává Plaček.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...