Otevřená zahrada získala další prestižní ocenění

Brno, 3. prosince 2013 - Nestává se často, že by někdo získal ocenění za pasivitu. Pokud se ovšem nejedná o budovu, u které je požadavek „být pasivní" vyloženě žádoucí! Řeč je o Vzdělávacím a poradenském centru Otevřená zahrada Nadace Partnerství, která získala v prestižní soutěži Stavba roku 2013 zvláštní Cenu ministra životního prostředí za energeticky úspornou stavbu.

otevrena zahrada 01

Krom tohoto ocenění má již na svém kontě Cenu Nadace ABF a Centra pasivního domu. Unikátní pasivní dům se zelenou střechou přitom patří k nejlepším ukázkám zeleného stavění v České republice.

Unikátní pasivní budova

Dům využívá nejmodernějších technologií, je vytápěn a chlazen pomocí tepelných čerpadel napojených na 8 hloubkových vrtů, recykluje dešťovou vodu ze střech i ze zpevněných ploch zahrady a po „odladění" v prvním roce provozu bude dosahovat nejnižších spotřeb energií na jednotku plochy ze všech administrativních budov v ČR. „Dům je možné ve všech úrovních napříč prostoupit, prohlédnout nebo se do něj ponořit přes zelenou střechu. Jižním koncem stavba vrůstá do zeleně svahu Špilberku a střechu nabízí k pobytu jako čtvrté venkovní podlaží," popisuje autor architektonického návrhu Adam Halíř z Projektil architekti.

Budova má za sebou devítiměsíční provoz a k dispozici jsou první čísla o spotřebách. „Měření spotřeby energie odpovídají projektovým předpokladům pasivní budovy. Jsme uprostřed prvního roku, proto ještě nemáme k dispozici finální čísla. Ale už nyní je jasné, že díky využívání dešťové vody na splachování a zalévání zahrady máme 60% úsporu pitné vody. Nutno však podotknout, že opravdu reprezentativní bude až třetí rok provozu," uvedl Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství.

otevrena zahrada 02

Vzdělávací centrum i inspirace stavebníkům

Funkční náplní domu je poradenské, konferenční a vzdělávací centrum. Poskytuje zázemí pro více než 60 pracovních míst odborníkům z neziskových organizací a nabízí k pronájmu konferenční sál a jednací místnosti pro dalších 90 lidí.

„Cílem pasivní budovy v centru univerzitního Brna je také vzdělávání a inspirace investorů ze soukromé i veřejné sféry. Chceme, aby při svých záměrech nových staveb nebo rekonstrukcí brali ohled na dlouhodobé spotřeby energií, vody i celkové zátěže na životní prostředí, nejen na okamžité náklady výstavby," dodává Kundrata.

otevrena zahrada 03

Živá učebnice pro studenty

Už během stavby organizovala Nadace Partnerství pro studenty z brněnských a pražských univerzit exkurze. V systematické spolupráci s vysokými školami chce pokračovat i v budoucnu: veškerá data o provozních spotřebách a chování budovy bude pro studijní účely, zejména brněnské VUT a pražské ČVUT, poskytovat on-line.

Po celou dobu sledoval se svými studenty stavbu také doc. Josef Chybík, děkan na Fakultě architektury VUT v Brně: „Pro studenty byla stavba jedinečným výukovým objektem. Mohli zde v praxi vidět poměrně ojedinělé technologie a postupy. Navíc ve vzorném provedení a kousek od fakulty."

Budovu, která vrůstá do špilberského svahu, navrhl pro Nadaci Partnerství pražský ateliér Projektil architekti (Ing. arch. Adam Halíř) a postavila společnost Skanska. Energetický koncept navrhl prof. Jan Tywoniak z ČVUT ve spolupráci s projektanty z Techorg. Dům obklopuje zahrada s 12 hravými stanovišti určenými pro vzdělávání žáků a studentů. Celý tento areál, nazvaný Otevřená zahrada, zpřístupnila Nadace Partnerství v dubnu 2013 a od té doby jej navštívily stovky obyvatel i návštěvníků Brna. Na projekt obdržela Nadace Partnerství spolufinancování z Operačního programu pro životní prostředí.

Zdroj: Nadace Partnerství

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...