Rekonstrukce Špilberku spolkne o miliony víc, než se čekalo

Brno, 13. dubna 2012 (MEDIAFAX) - Opravy havarijního stavu hradu Špilberk v Brně si vyžádají proti původnímu plánu další miliony korun navíc. V pátek to řekl primátor Roman Onderka (ČSSD) s tím, že dělníci zjistili při opravách národní kulturní památky nečekaně rozsáhlá poškození izolací jižních a východních teras. 

spilberk_vizualizace

Brněnští radní podle Onderky při mimořádném jednání rozhodli, že deset milionů korun potřebných na opravu izolace teras jižního a východního křídla hradu Špilberk a na zabezpečení statiky spojovacího schodiště, získá město tak, že převede potřebné peníze do rozpočtu na rok 2012 ze schválené dotace na plánovanou úpravu přístupové cesty do Wilsonova lesa.

"Přestože ve druhé etapě oprav hradu počítáme s částkou přesahující 317 milionů korun, museli jsme kvůli havarijnímu stav izolace teras jižního a východního křídla hradu a statiky spojovacího schodiště rozhodnout o navýšení dotace. Hrozilo totiž poškození nově opravované hradní restaurace a prostor pod jižním křídlem," konstatoval Onderka.

Izolace teras jsou ve velice špatném technickém stavu, podle Onderky především v důsledku nekvalitního a neodborného provedení prací při posledních opravách v roce 1991. "Nejde tedy pouze o lokální závady. Z těchto důvodů také na mnoha místech dochází k přímému pronikání dešťových vod do obvodového zdiva pod terasami, následně pak k degradaci tohoto zdiva a k opadávání omítek," poznamenal primátor. Zvláště nebezpečné je pronikání vody k hlavním stropním trámům a k dalším dřevěným prvkům stropu.

"Jediným správným řešením zjištěné havárie je celková rekonstrukce obou teras v rámci probíhajících oprav hradu. Pokud by totiž došlo k zatečení vody do už opravených částí hradu, peníze vydané na obnovu bychom promrhali a následné opravy by si vyžádaly přerušení provozu v dotčených prostorách hradu," shrnul Onderka.

Nutnost oprav se týká také spojovacího schodiště u východní bašty, kde se na jaře 2011 objevily v jeho cihelné konstrukci podélné trhliny. Případné odložení řešení problému by podle odborníků mohlo znamenat takové poškození zdiva schodiště, že by vedlo dokonce k jeho uzavření pro veřejnost.

Jiří Nováček, foto: Vizualizace jižního křídla hradu Špilberk po rekonstrukci, spilberk.cz

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...