Revitalizace Lužánek je po 21 letech u konce

Brno, 13. dubna 2012 (MEDIAFAX) - Po 21 letech dokončil brněnský magistrát kompletní rekonstrukci parku v Lužánkách. Revitalizace dvacetihektarového nejstaršího veřejného parku v České republice přišla na 55 milionů korun, řekl v pátek tajemník magistrátu Pavel Loutocký. Zahradníci během dvou desetiletí v Lužánkách postupně opravovali cesty, sázeli nové stromy, keře a další rostliny, vytvářeli jezírka, bludiště a dětská hřiště a prořezávali původně zarostlé části parku.

Luzanky

„Končí dlouhodobá rekonstrukce jednoho z nejstarších městských parků, který prošel celkovou proměnou a regenerací. Jsou zde nové zpevněné cesty, nové dřeviny, je doplněn městský mobiliář," uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

První etapa rekonstrukce začala v roce 1991, letos skončila pátá etapa, týkající se západní části parku podél Drobného ulice. Zahradníci tam vytvořili nové cesty, dělníci podél nich postavili lavičky a drobný mobiliář. "Poslední etapa stála šestnáct milionů korun, z toho šesti miliony korun přispěly dotace z evropské unie," poznamenal Loutocký.

Park v Lužánkách založil císař Josef II. v roce 1786. Dříve to byl lesík, později jezuitská zahrada. Samotný park pak vznikal nejprve ve francouzském stylu, poté jej zahradníci modelovali do podoby anglické zahrady. V době založení protékala parkem říčka Ponávka, dnes ji připomíná umělé koryto s jezírky, lekníny a ozdobnými rybami.

Kompletně opravený park, který je nejnavštěvovanější rekreační zónou v centru Brna, představí radnice veřejnosti při malé slavnosti v úterý 17. dubna.

Oprava parku od r. 1991

I. etapa – plocha od nároží parku u ulice Lidická a Lužánecká

II. etapa – plochy podél Lidické a Lužánecké dovnitř parku

III. etapa – centrální plocha za střediskem volného času

IV. etapa 

1. část – plocha podél ulice Pionýrské, dětské hřiště (vyjma dopravního)

2. část – plocha na nároží ulic Lidická a Lužánecká, plocha před střediskem volného času a kašna

V. etapa

1. část – plocha podél ulice Drobného, dětské dopravní hřiště, dětské hřiště, vodní prvek – reminiscence toku Ponávka

2. část – plocha podél ulice Drobného (komunikace, sadové úpravy, mobiliář), bývalá psí louka (sadové úpravy) a vedlejší plocha (vybudování bludiště), plochy okolo laguny potoka (sadové úpravy), plochy kolem tenisových a volejbalových kurtů.

V průběhu rekonstrukcí byly do parku umístěny taktéž sochy a památník.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...