Masarykova univerzita předstihla ve "viditelnosti" na internetu Univerzitu Karlovu

Brno, 27. března 2012 (MEDIAFAX) - Masarykova univerzita v Brně obsadila ze všech českých vysokých škol nejvyšší pozici v celosvětovém žebříčku univerzit Webometrics, který univerzity řadí podle jejich viditelnosti na internetu. V úterý to řekla mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Ve světovém srovnání skončila brněnská univerzita na 97. pozici, téměř třicet míst před další českou vysokou školou, pražskou Univerzitou Karlovou. V meziročním srovnání si moravská škola polepšila o takřka 50 příček, ještě vloni byla na 146. místě.

pocitac

Úspěch MU lze přičítat zejména vysokému hodnocení v kritériích, které posuzují množství dokumentů včetně vědeckých či studentských prací publikovaných na internetu. "Jen podle tohoto hodnocení se univerzita umístila dokonce na pětadvacátém místě na světě," řekla Fojtová.

Masarykova univerzita patří mezi českými vysokými školami dlouhodobě k průkopníkům digitálních systémů. Podle Fojtové již v září 2006 zpřístupnila veřejnosti elektronický archiv závěrečných prací, který získal jako jeden z nejvýznamnějších počinů v oblasti elektronických zdrojů prestižní cenu Inforum.

"Archiv je navíc napojený na systém pro odhalování plagiátů, který využívají i desítky dalších vysokých škol v Česku i Slovensku," poznamenala mluvčí. V současnosti podle ní univerzita rozvíjí také projekt, který shromažďuje v elektronické podobně vědecké práce zaměstnanců.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...