Brno již počtvrté podpoří podnikání inovačními vouchery

Brno, 14. března 2012 – Navržení prototypu, vývoj nového produktu nebo služby, inovace designu. Na to vše mohou firmy získat takzvané inovační vouchery. V praxi to znamená podporu až 100 tisíci korunami a navázání spolupráce se špičkovými brněnskými vědci. Výzva, na kterou Brno vyčlenilo 4 miliony korun, se letos poprvé otevírá podnikům z celého světa. Firmy si v rámci projektu mohou podat žádost na konkrétní spolupráci s jednou ze 12 výzkumných institucí až do 2. května.

inovacni_vouchery_jic

„Inovační vouchery propagují brněnskou vědu a výzkum a Brno i díky nim zpřístupňuje spolupráci s vědci stále většímu počtu podniků," komentuje brněnský primátor Roman Onderka výsledky nedávného průzkumu Jihomoravského inovačního centra. V něm bylo zjištěno, že řada žadatelů, kteří při losování voucherů neměli štěstí, spolupráci s výzkumnými centry přesto navázala.

Inovační vouchery podporují již čtvrtý rok inovační podnikání i uplatnění výsledků výzkumu v praxi. Projekt odbourává nedůvěru mezi komerční sférou a výzkumnými institucemi. Brno na něj vyčlenilo 4 miliony korun a laboratoře se letos poprvé otevřou firmám z celého světa. „Vyšli jsme vstříc požadavkům firem i vědců, kteří si o toto vylepšení řekli v našem průzkumu," vysvětluje ředitel Jihomoravského inovačního centra Jiří Hudeček. „Již minulý rok se mohly zapojit firmy z Evropského hospodářského prostoru, letos může spolupráci s brněnskými výzkumníky vyzkoušet kterákoliv zahraniční firma," dodává Hudeček.

Firmy si v rámci projektu podají žádost na konkrétní spolupráci s jednou ze 12 výzkumných institucí. Pokud jsou vylosovány, obdrží na tento výzkum inovační voucher ve výši až 100 000 Kč. Získají tak nejen inovace výrobků, výrobních procesů nebo služeb, ale i cenné kontakty na špičkové vědce. Výzkumníci se zase díky voucherům seznamují s potenciálními odběrateli svých technologií.

Partnerství s vědci si díky inovačním voucherům pochvaluje například výrobce známých olomouckých tvarůžků „Na základě získaných zkušeností pokračujeme ve spolupráci s pracovištěm Mendelovy univerzity na dalším projektu," říká jednatel firmy Pavel Pospíšil.

Jihomoravské inovační centrum, které projekt organizačně zajišťuje, rozdělilo v uplynulých ročnících celkem 145 voucherů. Dohromady již tak Brno investovalo do spolupráce podniků a výzkumných institucí více než 20 milionů korun. Firmy k tomu přidaly ze svých rozpočtů dalších 18 milionů korun. Sběr žádostí o inovační vouchery potrvá do 2. května 2012, veřejné losování se uskuteční 17. května. V minulých výzvách požádalo o voucher přes 500 podniků.

(red), ilustrační foto: Losování inovačních voucherů, JIC


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...