V centru Brna roste živá učebnice Otevřená zahrada. Zatím má jedno patro

Brno, 12. ledna 2012 – V centru Brna staví v těchto dnech Nadace Partnerství zelenou budovu. Areál nazvaný Otevřená zahrada zpřístupní nadace pro veřejnost v září letošního roku. Už teď během výstavby slouží budova jako vzdělávací objekt moderního nízkoenergetického stavění pro odbornou veřejnost i studenty architektury a stavitelství. V těchto dnech dokončují stavaři ve stropu 1. podlaží instalaci systému potrubí, který bude dům vytápět i chladit vodou z tepelných čerpadel.

 

otevrena-zahrada-brno

Budova bude sídlem čtyř brněnských environmentální organizací, její sál bude také možné pronajímat k nejrůznějším vzdělávacím akcím. „V takovémto typu objektu není hlavním problémem úspora energie na vytápění, ale naopak udržení přijatelné teploty v horkých letních dnech. Zásadní je zde proto těžká betonová konstrukce domu, která je v létě chlazená a v zimě ohřívaná soustavou tepelných čerpadel. Jejich využití se pro potřeby této budovy ukázalo ekonomicky výhodnější než použití solárních panelů a fotovoltaiky,“ uvádí ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

„Perfektní provedení technologie chlazení a vytápění zabudované přímo v betonových nosných konstrukcích (tzv. BKT) je pro fungování domu klíčové. Chyba potrubí zalitého v betonu už se dodatečně nedá nikdy napravit, proto musíme být při vázání polyetylenového potrubí na armatury zvlášť obezřetní a pečlivě provést tlakové zkoušky. Naštěstí nám přeje počasí a nemrzne“, říká stavbyvedoucí, Antonín Maděra ze společnosti Skanska, která je generálním dodavatelem stavby.

Důležité momenty stavby sleduje také děkan brněnské architektury, doc. Josef Chybík. „Zajímá mě to odborně i jako pedagoga. Pro studenty je stavba Nadace Partnerství jedinečným výukovým objektem; mohou zde v praxi vidět poměrně ojedinělé technologie a postupy. Navíc ve vzorném provedení a kousek od fakulty,“ vysvětluje Chybík. I po dostavbě bude dům sloužit ke vzdělávání – jeho provozní parametry bude zobrazovat veřejně přístupný displej a on-line budou využívány pro výuku na brněnském i pražském vysokém učení technickém.

Stavba zatím pokračuje podle plánu a Nadace Partnerství ve spolupráci s brněnskou Lipkou a vysokými školami připravuje současně vzdělávací programy i pro 12 hravých stanovišť, které budou součástí přilehlé vzdělávací zahrady. Nadace také navázala spolupráci s řadou technologických firem, které budou patrony jednotlivých výukových programů nebo stanovišť. „Chceme, abychom s kolaudací na konci září 2012 mohli rovnou zahájit zkušební provoz vzdělávacích programů pro školy i veřejnost. Investice spolufinancovaná z veřejných prostředků musí sloužit veřejnosti“, dodává Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství.

Poradenské a vzdělávací centrum Otevřená zahrada:

  • 65 míst v nové budově centra v pasivním energetickém standardu (roční spotřeba energie na vytápění bude 7 kW / m² / rok)
  • 49 míst v seminárním sále, 3 jednací místnosti (24 poradenských míst), na které budou navazovat vnější jednací a výukové prostory
  • vzdělávací zahrada o rozloze 2 900 m2 se 12 interaktivními stanovisky, které budou volně přecházet do zelené procházkové střechy objektu

Základní údaje:
Zahájení stavby: září 2011
Zahájení provozu: září 2012
Generální projektant: Projektil architekti s.r.o.
Generální zhotovitel: Skanska a.s.
Celkové náklady na výstavbu včetně vybavení: 86 mil. Kč včetně DPH
Schválená dotace z OPŽP, prioritní osa 7.1.: 74,6 mil. Kč

Zdroj a foto: Nadace Partnerství


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...