Brněnský magistrát: Odsun hlavního nádraží se opět odkládá

Brno, 29. listopadu 2011 (MEDIAFAX) - Brněnský magistrát zrušil územní rozhodnutí na soubor staveb, který by umožnil odsun hlavního nádraží směrem k Horním Heršpicím. Svůj záměr zveřejnil magistrát v úterý na úřední desce s tím, že celou věc vrátil k novému posouzení stavebnímu úřadu pro Brno-střed. Proti záměru odsunout brněnské hlavní nádraží více než kilometr jihovýchodním směrem protestuje řadu let část veřejnosti, některá zájmová uskupení a občanská sdružení. Úředníci magistrátu rozhodovali o jejich odvoláních více než rok a nyní vrátili problematické dokumenty stavebnímu úřadu centrální městské části k dopracování.

hlavni_nadrazi250

Úřadům podle všeho nic jiného nezbývalo. Magistrát totiž zrušením územního rozhodnutí reagoval na červencové rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Ten vyhověl kasační stížnosti Dětí Země. Ekologičtí aktivisté totiž úspěšně uplatnili námitky týkající se podmínek ochrany některých chráněných živočichů. Jihomoravský krajský úřad loni řízení o výjimce zastavil, protože dospěl k závěru, že zvláště chránění živočichové nebudou stavbou ohroženi. Podle NSS ale úředníci měli nějakým způsobem věcně rozhodnout, a nikoli jen řízení zastavit.

Odsun brněnského hlavního nádraží se tak opět odkládá. Soubor staveb přišel o druhé územní rozhodnutí po sobě, to první v roce 2008 zrušil soud. "Po třech letech jsme opět v bodu nula. Územní řízení se tak táhne bez pár dnů již šest let," uvedla v tiskové zprávě občanská koalice Nádraží v centru.

Magistrát zatím své rozhodnutí nijak oficiálně nekomentoval - je totiž zřejmé, že v současné hospodářské situaci na odsun nádraží nejsou k dispozici potřebné peníze. První žádost o vydání územního rozhodnutí podala Správa železniční dopravní cesty v prosinci 2005.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...