Festival pořadů o gastronomii Znojemský hrozen letos počtrnácté

Znojmo/Brno, 3. září 2012 – Mezinárodní festival televizní a rozhlasové tvorby zaměřené na gastronomii a potravinářství Znojemský hrozen bude letos již počtrnácté hostit Znojmo. Uskuteční se od 24. do 26. září a jeho návštěvníci se tentokrát mohou těšit nejen na pořady z oblasti gastronomie a špičky oboru, ale také na bohatý doprovodný program, jehož součástí budou mimo jiné tzv. gastroshow.

gastronomie_hrozen

„Zvýšený zájem o rozhlasové i televizní pořady o vaření se promítl i do vyššího počtu přihlášek do soutěže," říká Adolf Boháček, výkonný ředitel festivalu Znojemský hrozen. „Opět je zájem o účast i ze zahraničí, z čehož máme radost. V příštím týdnu už zasednou poroty, aby vše vyhodnotily a sestavily short listy, tedy horké kandidáty na vítězství," dodává Boháček. Vítězové se ovšem budou vybírat až během samotného festivalu, kdy se uskuteční i veřejné projekce nejlepších soutěžních příspěvků, takže návštěvníci festivalu budou moci porovnat své názory s hodnocením poroty.

„Koncept festivalu se ve svém základu měnit nebude, spíše se chceme věnovat hlubšímu rozvinutí doprovodných programů se znojemsky_hrozenzaměřením na přímou prezentaci našich gastronomických špiček. Chceme je představovat návštěvníkům festivalu nejen obrazově v soutěžních pořadech, nýbrž živě v jejich činnosti. Pro další směřování festivalu, jsme si vytkli cíl, představovat nejen protagonisty soutěžních pořadů, ale i jejich tvůrce, dramaturgy, scénáristy, režiséry," představuje záměry festivalu Boháček.

V programu letošního festivalu nebudou chybět ani gastroshow, letos v pojetí Gastroshow Klasa a Gastroshow Mexiko. Umění kuchařů bude k vidění v nádherném prostoru Jízdárny u Louckého kláštera. „Obě gastroshow by měly zahájit tradici i pro příští ročníky festivalu," přeje si Boháček a dodává, že organizátoři festivalu využili projekt Regionální potravina 2012 a pozvali jeho organizátory, aby ve Znojmě, také s pomocí tzv. pojízdné prodejny, představili především potraviny s udělenou značkou Regionální potravina Jihomoravského kraje.

Gastroshow Mexiko pak bude úzce propojena s mexickými národními jídly. Ta budou vařit mexičtí kuchaři, k tomu zazpívají mexičtí tanečníci a chybět samozřejmě nebudou ani známé i méně známé mexické nápoje.

Grand Prix Sommelier Junior

Závěrečný večer spojený s předáním cen vítězům bude letos hostit hotel Prestige, kde také zazní koncert operní pěvkyně, mezzosopranistky Edity Randové. „Místo divadelních prostor zkusíme využít atmosféru místa, které je pro protagonisty nejpřirozenější. Uvidíme zda se nám to podaří a jak budou tento záměr hodnotit festivaloví hosté," říká Boháček.

Před začátkem festivalu se uskuteční soutěž Grand Prix Sommeliér Junior, která se letos bude konat mimo festivalové dny 23. října.

ilustrační foto: archiv pořadatelů


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...