Degustace: Bořetice boří mýty
Akce

- Název akce:
- Degustace: Bořetice boří mýty
- Datum konání:
- 11.05.2022
- Místo konání:
- Vinný sklípek Vinárium
Popis akce
Jestli si vážně myslíte, že moravská vína jsou jen bílá, tak to jste pěkně na omylu. I naše červená vyhrávají prestižní soutěže ve Francii a jinde ve světě. Sorry jako! Přijďte se přesvědčit na vlastní chuťové pohárky. Poslední řízenou degustaci pod vlajkou Rodinného vinařství Jedlička povede enolog a člen mezinárodních porot Jaroslav Suský.
Degustační vzorky:
– MORR, suché, pozdní sběr, 2017
– Ryzlink rýnský, Terasy, suché, pozdní sběr, 2017: Zlato Best Wine Awards 2021, Stříbro FESTWINE 2021, Stříbro FESTWINE 2020, Seal of Approval AWC Vienna
– Tramín červený, suché, pozdní sběr, 2020: Stříbro Víno Bojnice 2021
– Pálava, suché, výběr z hroznů, 2020
– Dornfelder, pozdní sběr, 2018
– Frankovka VOC, suché, 2018: Zlato Národní soutěž vín 2021, TOP 77 vín ČR 2021
– Cuvée Kácary, suché, pozdní sběr, 2018: Bronz Best Wine Awards 2021, Stříbro Král vín ČR 2020, Stříbro FESTWINE 2021, Stříbro Promenáda č. vín 2020, Stříbro Weinparade Poysdorf 21, Seal of Approval AWC Vienna, TOP 77 vín ČR
– Cuvée Tůfary, suché, pozdní sběr, 2018: Zlato Národní soutěž vín 2021, Zlato Promenáda č. vín 2021, Zlato FESTWINE 2021, Zlato Biopotravina roku 2020, Stříbro Promenáda č. vín 2020, Stříbro AWC Vienna 2020, TOP 77 vín ČR
– Cabernet Sauvignon, suché, pozdní sběr, 2016
– Rulandské šedé, Oranžové víno, suché, výběr z bobulí, 2018
„S názorem, že naše podmínky „nejsou vhodné pro pěstování červených vín“ přišel asi jako první mladý pan inženýr Kraus v sedmdesátých či osmdesátých letech minulého století. Situaci popsal v jedné ze svých prvních knih. Mnohem později, už jako slovutný profesor, mi k tomu řekl: „Jaroslave, v té době se požadovalo splnit plán výroby na 105 %. Na kvalitě hroznů až tolik nezáleželo. Byla potřeba sklidit 5–10 kilogramů hroznů z každého keře. Cukernatost tedy jen výjimečně přesáhla 16 °ČNM.“ V dnešní době, kdy velká řada vinohradníků hledí na kvalitu nikoliv kvantitu a cukernatost přesahuje běžně 21 °ČNM, není problém vypěstovat ovoce konkurenceschopné jiným oblastem světa. Jak dobrá červená vína máme, nebudu komentovat. Stačí, když se ti, které to zajímá, podívají na mezinárodní úspěchy našich vinařů s červenými víny v zahraničních soutěžích.“ Celý rozhovor s Jarem Suským čtěte zde: https://vinarium-brno.cz/s-jaroslavem-suskym-o-mytech-a-predsudcich-kolem-cervenych-vin/
Vstupenky zakoupíte zde: https://vinarium-brno.cz/akce/degustace-boretice-bori-myty-5-22/
Degustační vzorky:
– MORR, suché, pozdní sběr, 2017
– Ryzlink rýnský, Terasy, suché, pozdní sběr, 2017: Zlato Best Wine Awards 2021, Stříbro FESTWINE 2021, Stříbro FESTWINE 2020, Seal of Approval AWC Vienna
– Tramín červený, suché, pozdní sběr, 2020: Stříbro Víno Bojnice 2021
– Pálava, suché, výběr z hroznů, 2020
– Dornfelder, pozdní sběr, 2018
– Frankovka VOC, suché, 2018: Zlato Národní soutěž vín 2021, TOP 77 vín ČR 2021
– Cuvée Kácary, suché, pozdní sběr, 2018: Bronz Best Wine Awards 2021, Stříbro Král vín ČR 2020, Stříbro FESTWINE 2021, Stříbro Promenáda č. vín 2020, Stříbro Weinparade Poysdorf 21, Seal of Approval AWC Vienna, TOP 77 vín ČR
– Cuvée Tůfary, suché, pozdní sběr, 2018: Zlato Národní soutěž vín 2021, Zlato Promenáda č. vín 2021, Zlato FESTWINE 2021, Zlato Biopotravina roku 2020, Stříbro Promenáda č. vín 2020, Stříbro AWC Vienna 2020, TOP 77 vín ČR
– Cabernet Sauvignon, suché, pozdní sběr, 2016
– Rulandské šedé, Oranžové víno, suché, výběr z bobulí, 2018
„S názorem, že naše podmínky „nejsou vhodné pro pěstování červených vín“ přišel asi jako první mladý pan inženýr Kraus v sedmdesátých či osmdesátých letech minulého století. Situaci popsal v jedné ze svých prvních knih. Mnohem později, už jako slovutný profesor, mi k tomu řekl: „Jaroslave, v té době se požadovalo splnit plán výroby na 105 %. Na kvalitě hroznů až tolik nezáleželo. Byla potřeba sklidit 5–10 kilogramů hroznů z každého keře. Cukernatost tedy jen výjimečně přesáhla 16 °ČNM.“ V dnešní době, kdy velká řada vinohradníků hledí na kvalitu nikoliv kvantitu a cukernatost přesahuje běžně 21 °ČNM, není problém vypěstovat ovoce konkurenceschopné jiným oblastem světa. Jak dobrá červená vína máme, nebudu komentovat. Stačí, když se ti, které to zajímá, podívají na mezinárodní úspěchy našich vinařů s červenými víny v zahraničních soutěžích.“ Celý rozhovor s Jarem Suským čtěte zde: https://vinarium-brno.cz/s-jaroslavem-suskym-o-mytech-a-predsudcich-kolem-cervenych-vin/
Vstupenky zakoupíte zde: https://vinarium-brno.cz/akce/degustace-boretice-bori-myty-5-22/
- Organizátor:
- Vinný sklípek Vinárium, Starobrněnská 13, Brno
- WWW stránka:
- https://vinarium-brno.cz/akce/
- Kontakt:
- Tomáš Kučera
- Kontaktní telefon:
- +420607678131
- Kontaktní e-mail:
- rezervace@vinarium-brno.cz
EventList powered by schlu.net

Exkluzivní partner sekce

