Na Zelný trh se konečně opět vrátí prodejci

Brno, 8. dubna 2021 – Od pondělí 12. dubna se po dlouhé přestávce otevře tržiště na Zelném trhu. „Aktuálně obvoláváme všechny prodejce a informujeme je o začátku sezóny. Přibližně desítka z nich už zájem potvrdila a věříme, že další ještě přibudou,“ uvedla Kateřina Dobešová z úřadu MČ Brno-střed.

zelny trh zelenina prodejcie

Prodávat se podle vládního nařízení může ovoce a zelenina, květiny a jiné rostliny, jejich plody, osiva, semena, mléko a výrobky z mléka, maso a výrobky z masa včetně živých ryb, vejce, pekařské a cukrářské výrobky, med a výrobky z medu. Nařízení také upřesňuje, že se jedná o prodej potravin, které typicky pěstují a vyrábějí farmáři na území České republiky.

Vzhledem k tomu, že probíhá jarní prodejní sezóna, začnou se na Zelném trhu zemědělci a další prodejci objevovat postupně, a to podle toho na jaké plodiny a výrobky se zaměřují. Takže nyní jsou to zemědělci s předpěstovanými sazenicemi a přísadami různých druhů salátů, jahod, prvních rajčat, řady bylinek, například libečku, máty, koriandru, pažitky, petrželky a dalších a také sazenic květin, například petrklíčů nebo muškátů pro radost a na ozdobu.

Až později se k nim přidají další prodejci už s letošní úrodou ovoce, zeleniny, květin a dalšího zboží. V průběhu sezóny bude na trhu prodávat 37 prodejců-zemědělců, tedy o tři více než v loňském roce. Počet prodejců-obchodníků se také zvýšil, a to z 20 na 21.

„Všech 58 prodejců má uzavřenou celoroční smlouvu o prodeji na Zelném trhu, navíc je během sezóny doplní i ti krátkodobí, kteří na trh přicházejí pouze v určitý čas a s konkrétními výpěstky. Věřím, že se Zelný trh postupně zaplní, ztráty našich zemědělců teď z jara nebudou příliš velké a my nakupující jim v průběhu celé sezóny tento opožděný start svou podporou a nákupy vynahradíme,“ doplnila Ludmila Oulehlová, radní Brno-střed, do jejíž gesce správa trhu spadá.

Aby bylo trh možné otevřít, je potřeba dodržovat platná nařízení, a to dvoumetrové rozestupy mezi prodejními stánky, na všech stáncích musí být volně dostupná desinfekce a prodejci i nakupující musí samozřejmě mít vhodnou ochranu dýchacích cest. V jeden čas se na ploše tržiště nesmí vyskytovat více než jedna osoba na 15 metrů čtverečních. Nesmí se zde prodávat pokrmy a nápoje k přímé konzumaci a na ploše se nesmí nacházet stoly a místa k sezení.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...